"NATO’nun açıklamasından sonra S-400 tartışmaları bitmeli"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, NATO’nun S-400 füzeleri ile ilgili yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ve bu açıklamadan sonra tartışmaların artık bitmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın " NATO'nun s-400 füzeleri ile ilgili yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladık. Bizce bu tartışmanın artık bitirilmesi gerekir" dedi.

Kalın’ın açıklamalarından satır başları:

Erbil'in bu yanlış karardan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Bu karar sorunları daha da karmaşık hale getirecektir. İsrail dışında tek bir ülke yok. Bağdat'ın aldığı karar da bu çerçevede önem arz ediyor. Kuzey Irak ile iyi ilişkiler içinde olduk ama bunu baltalayacak adımlardan uzak durmaları gerekiyor. Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi de kabul edilemez. Her türlü adıma karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı da ifade etmek isteriz.

24 Eylül'de Almanya'da seçimler yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız şahsında Türkiye'ye yönelik asılsız iftiraları reddediyoruz. İç siyaset malzemesi yaparak Türkiye'yi karşısına almak Alman siyasetinin yararına değil. Son yıllarda ne kadar Türkiye karşıtı varsa Almanya'da olması, para toplaması kabul edilemez. Almanya gibi bir ülke hukukun üstünlüğüne inanıyorsa terör örgütlerine faaliyet izni vermez. Demokratik bir devletten beklentimiz budur.

S-400 tartışmaları bitmeli

Sayın Cumhurbaşkanı'nın S-400 açıklamaları yine belli çevrelerde temelsiz tartışmalara yol açmış görülüyor. Türkiye ulusal güvenliğinin gerektirdiği bütün adımları bundan sonra da atmaya devam edecektir. NATO'nun yaptığı açıklamayı da memnuniyetle karşıladık. Bizce bu tartışmanın artık bitirilmesi gerekir.

SİHA'lar sadece teröristleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Ne zaman terörle mücadelede belli bir adım atılsa bu tür konular gündeme getiriliyor.

Tuğluk'un annesinin cenazesinde yaşanan olay

Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinde yaşanan hadiseleri Cumhurbaşkanlığı adına en net bir şekilde kınadığımı ifade etmek istiyorum. Bu gayri insani tutumu kabul etmek mümkün değil. Bu kültür medeniyet değerlerimizle bağdaşmaz. Ölüye saygı medeniyet unsurlarımızın temellerinden biridir."

BM Genel Kurulu'nda Erdoğan - Trump görüşmesi

Sayın Trump ile Sayın Cumhurbaşkanımızın New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir görüşmesi olacak. Şu anda gün ve saati üzerinde çalışıyor.

Erdoğan'ın korumalarına yönelik dava) Davaya gelince siyasi olduğu çok açık. Washington'da yaşanan hadisede oradaydık. Yani bir konuk devlet başkanına göstericilerin 30-35 metre mesafede tutulması gerekirken 10 metre mesafeye kadar gelebilmesi, oradan bırakın slogan atmalarını, su şişelerini fırlatmaları kabul edilebilir bir şey değil. Bizim korumaların görevini yapmaları ile ilgili dava açılması kabul edilebilir bir şey değil. Trump Türkiye'ye gelse böyle bir şeye müsaade eder miyiz? Oradaki güvenlik zaafı bu neticeyi doğurmuştur. Kendi kusurlarını örtbas etmeye çalışıyorlar. Orada bulunmayan arkadaşlarımız da bu davaya dahil edildi, akıl almaz bir şey. Bununla ilgili hukuki süreçleri en etkin şekilde kullanamaya devam edeceğiz.

Zafer Çağlayan'ın davaya dahil edilmesi de siyasidir. Bu iddianameye konu olan deliller ABD savcısının eline nasıl geçmiştir. Türkiye Ekonomi Bakanı hakkında böyle dava açılması bir hukuk skandalıdır. Bütün bunları Türkiye'ye cezalandırmak amacıyla hukuk davası konusu yapması olayın siyasi sakilerle yapıldığını gösteriyor.

Astan süreci

Astana süreci yarından itibaren başlayacak. Bu önemli bir süreçtir. Oradaki amacımız Suriye'nin bütün bölgeleri ama öncelikli olarak 4 alanda çatışmasızlık uygulaması. Bu konuların detayları konuşulacak. Bizim beklentimiz İdlib'in de çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesi. Burada Türkiye üzerine düşen bir görev olursa Türkiye geri durmayacaktır.

Sınırdaki hareketliliğe gelince coğrafyamızı düşününce almamamız gereken önlemlerdir. O anın durumu neyi gerektirirse cevap için alınan önlemlerdir. Biz o bölgede bir terör koridoruna izin vermeyeceğiz.