NBR Makina, Manisa’da klima parçası üretecek

Manisa’da üretimine başlayacağı klima parçalarını hem Vestel, Indesit gibi markalara hem de büyük mimari projelere sunmaya hazırlanan NBR Makine bu yıl yüzde 10 büyümeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - NBR Makina, geçen yıl devreye aldığı Rusya fabrikasında ilk üretici olmanın avantajlarını kullanmaya başlarken, Manisa fabrikasında da yeni pazarlara açılıyor. Bu yıl klima parçaları üretimine de başlayacak olan şirket, bu alandaki üretim ile Vestel, Indesit gibi firmaların klima parçalarının tedarikinin yanı sıra büyük AVM, rezidans gibi yapılardaki ısıtma- soğutma sistemlerinin kilit parçalarının tedariki konusunda da büyük bir pazar yaratacak. 

Bursa’da 2, Manisa, Eskişehir ve Rusya’da birer olmak üzere 5 fabrikada 400 çalışanıyla faaliyet gösterdiklerini anlatan NBR Makina Genel Müdür Ercan Konuk, ülke genelinde yüzde 30’luk pazar payına sahip olduklarını söyledi. Konuk, geçen yıl nisan ayında devreye aldıkları Rusya fabrikasıyla kurutma alanına yönelik imalata ağırlık vererek geçirdiklerini aktardı. Son 5 yılda yaklaşık 12 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Konuk, bu yatırımla üretimde otomasyona geçerek kapasiteyi yüzde 20 artırdıklarını ifade etti.

536eyh.jpg2 milyon dolarlık yatırımla şekillenen Rusya fabrikasında ithal ikame sanayileşme yolunda ilerleyen Rusya’da ilk üretici olmanın verdiği avantajları da kullanmaya başladıklarını belirten Konuk, 2015-2016 yılları için bu alanda büyümeye kanalize olduklarını ve 15 milyon dolarlık üretim hacmine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Rusya fabrikasındaki üretimlerini ilk Indesit markasına verdiklerini, bu yıl itibariyle de yerel bir markaya üretim başlattıklarını söyleyen Konuk, “Yıl içinde Vestel ve Arçelik için üretim başlatacağız. Yıl sonuna kadar tüm sevkıyatları tamamlamayı planlıyoruz. Halihazırda Rusya fabrikasında 130 ton/ ay üretim gerçekleştiriyor ve bu imalat ile kapasitenin yüzde 20’sini kullanıyoruz. Yıl sonunda ise bu oranı yüzde 80’e çıkarmayı öngörüyoruz” dedi. “Bu yıl kurutucu kondanser ve klima kondanser parçalarında büyümeyi hedeflemiştik” ifadelerini kullanan Konuk, “Yüzde 10 olan toplam üretimimiz içindeki kurutucu üretim payını yüzde 35’e çıkardık. Bu yıl da yüzde 50’ye çıkarmayı hedefl iyoruz” açıklamasını yaptı. 

Öte yandan, bu yıl Manisa’da faaliyette olan fabrikada klima parçaları üretimine başlayacaklarının bilgisini veren Konuk, bu alandaki üretim ile Vestel, Indesit gibi firmaların klima parçalarının tedarikinin yanı sıra büyük AVM, rezidans gibi yapılardaki ısıtma-soğutma sistemlerinin kilit parçalarının tedariki konusunda büyük bir pazar yaratacaklarını belirtti. Geçen yıl yüzde 20 büyüdüklerini söyleyen Konuk, bu yıl klima hattı ile yeni kurutucu hattının devreye girmesiyle yüzde 10’luk büyüme, önümüzdeki yıl ise yüzde 20 büyüme hedeflediklerini bildirdi.

İhracatta Brezilya’yı mercek altına aldı 

Son yıllarda ihracatta beklenmedik bir düşüş yaşandığına da dikkat çeken Konuk, üretimdeki direkt ihracatın payının yüzde 15 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Mevcut ihracat pazarlarını Mısır, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İtalya, Rusya ve Fransa şeklinde açıklayan Konuk, bu yıl ise Brezilya, Almanya ve Güney Afrika’yı hedef aldıklarını söyledi. Konuk, yeni pazarlarla ihracatını ise yüzde 20’ye çıkarmayı hedefl ediklerini vurguladı