Negatif ayrışmaya dikkat!
17 Aralık’tan bu yana yaşanan siyasi gelişmelerin etkisiyle kayıpları giderek derinleşen Türkiye, benzer ekonomiler arasında negatif olarak öne çıkıyor.
Yüksek cari açık veren ve küresel sermaye akımlarına duyarlılığı yüksek Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’nin yer aldığı ‘kırılgan beşli (BIIST)’ içinde en çok yarayı siyasi gerginliğin de etkisiyle Türkiye aldı.
Dolar karşısında son bir ayda yüzde 7.99 gerileyen TL, en çok değer kaybeden para birimi oldu. Aynı dönemde Türkiye CDS’leri 240’a dayanırken, değişim yüzde 25’i aştı.
Dolar 2.21, euro 3 TL'yi geçti
Yurtiçi piyasada ise dün kurdaki tırmanışa karşın Merkez Bankası’nın faiz artırmayacağı endişesiyle dolar/TL yeni tarihi zirvesi olan 2.2125 TL’yi gördü, euro tekrar 3 TL’nin üzerine çıktı.
Dolar/TL’deki kayıp son bir yılda yüzde 25’e, euro da yüzde 28’e yaklaştı. BIST 100 Endeksi ise 18 Aralık’tan bu yana 70 bin puanın altında seyrederken, son bir yılda yüzde 20, bir ayda yaklaşık yüzde 10 düşüş kaydetti.
Kırılganların en hassası Türkiye
Gelişmekte olan ekonomilerin en kırılganlarına Şili, Macaristan ve Polonya da katılırken, Türkiye durumu en kritik ülke olarak öne çıktı. Financial Times’ın ülkelerin dış borç finansman gereksinimlerini incelediği haberinde, Türkiye, G. Afrika, Şili, Hindistan ve Endonezya’nın yaklaşık bir yıllık dış borcunu finanse edebildiği belirtildi. Haberde, Macaristan, Brezilya ve Polonya’nın ise iki yıllık gereksinimi karşılayacak rezerve sahip olduğu ifade edildi.
17 Aralık’ta başlayan soruşturma süreci İstanbul Borsası’nı da etkiledi. 16 Aralık’ta 74.843 puan olan endeks 66.843’e geriledi. Ancak bu negatif algı bile bazı hisselerde yaşanan yükselişi durduramadı.