Netanyahu ifade verecek

İsrail, Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlediği ve 9 Türk'ün ölümüne yol açan baskını soruşturmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV- İsrail donanmasının, 31 Mayısta Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlediği ve 9 Türk'ün ölümüne yol açan baskını soruşturmak üzere İsrail tarafından oluşturulan Turkel Komisyonu, yabancı gözlemcilerin de katılımıyla çalışmalarına resmen başladı.

5 kişilik komisyondaki yabancı gözlemcilerden Kuzey İrlandalı David Trimble, komisyon üyelerinin ilk kez bir araya geldiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, soruşturmanın ciddi ve titiz bir şekilde yapılması gerektiğini, soruşturmanın bölgede barışa katkı sağlayacağı umudunda olduğunu söyledi.

Komisyonun başkanlığını yapan İsrailli eski Adalet Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Yaakov Turkel de, komisyonunun görevini hızlı bir şekilde tamamlayacağını belirtirken, İsrail

Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin ifade vermek üzere kısa süre içinde komisyona çağrılacaklarını açıkladı.

Komisyonun oturumlarının çoğunun basına açık yapılacağı, ancak İsrail'in güvenliği ve dış ilişkilerini etkileyebilecek bazı hassas oturumların kapalı olacağı kaydedildi.

Turkel Komisyonu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Türkiye'nin kanlı baskınla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması yolundaki tüm çağrılarına rağmen, İsrail hükümeti tarafından ay başında atanmıştı.

Komisyonun iki yabancı gözlemcisi David Trimble ile Ken Watkins dün İsrail'e gelmişlerdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir