Ney piyasasının pazarı Mersin'de belirleniyor

Amerika, Almanya ve Hollanda'ya ney ihracat eden Mersinli Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi Türkiye ney pazarının yüzde 80'ini elinde bulunduruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mest-i Hayal markası ile ürettiği neylerle Türkiye ney pazarının yüzde 80'ini elinde bulunduran Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi, ülkede sektörün fiyatlarını belirleyicisi konumunda bulunuyor. Ürettikleri neyleri ülke genelinde 64 ile sattıklarını kaydeden Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi Sahibi Hayali Türkyılmaz, yurtdışında da Amerika, Almanya ve Hollanda'ya ihracatları bulunduğunu anlattı. 10 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarla ney satışları bulunduğunu anlatan Türkyılmaz, son yıllarda neye gelen taleplerin ciddi oranda arttığını vurgulayarak, "Bundan 7-8 yıl önce ayda 20-30 ney satarken bugün ayda bin adet ney satar duruma geldik. Önümüzdeki yıllarda bayileşmeyi düşünüyoruz" dedi.
Ortaokul'da ney ile tanıştığını ve o zamandan beri ney üflediğini anlatan Hayali Yılmaztürk, aynı zamanda bağlama da çaldığını söyledi. Ünlü ney sanatçısı Ömer Faruk Tekbilek'in öğrencisi olduğunu kaydeden Yılmaztürk, 6yıl kadar İstanbul'da çalıştığını ifade etti. Müzik hayatı süresince kendi neylerini her zaman kendisinin ürettiğini dile getiren Yılmaztürk, "32 yıldır ney üretimi yapıyorum. Önceleri yalnızca kendime üretiyordum, ardından diğer müzisyenler de beğenince onlar için de üretmeye başladım ve taleplerin artması üzerine de 10 yıl önce kendi şirketimi kurdum" dedi.

'Piyanoya uyumlu neyler üretiyoruz'

Mersin'de 120 metrekarelik bir atölyede üretim gerçekleştirdiğini kaydeden Hayali Yılmaztürk, yaptığı neylerin sırrını sayılı kişinin bildiğini anlattı. Piyanoya uyumlu akortları bulunan neyler ürettiklerini dile getiren Yılmaztürk, her bir perdenin akordunu tek tek yaptıklarını ve kaliteli bir ney yapımının 3-4 günü bulduğunu bildirdi. Neyin yanında dilsiz kaval üretimi yaptıklarını da açıklayan Yılmaztürk, son yıllarda ney talebinin ciddi ölçüde artmasıyla birlikte turistik ve hediyelik ney üretimine de başladıklarını ve bu tür neylerle birlikte günlük 100 adet ney üretim kapasitesine ulaştıklarını ifade etti.

Ömer Faruk Tekbilek'in tavsiye ettiği kişilerin talebiyle yaklaşık 7 yıl önce yurtdışından da talepler almaya başladıklarını bildiren Hayali Yılmaztürk, bugün üretimlerinin yüzde 5'e yakınını Amerika, Almanya ve Hollanda'ya göndermeye başladıklarını anlattı.

Ney üretiminde kullandıkları kamışları Suriye'den getirdiklerini de kaydeden Hayali Yılmaztürk, "Şu sıralar ülkede yaşanan gerginlik nedeniyle bu alımlarımız kesildi. Ancak geçmiş yıllarda bunun sıkıntısını çok yaşadığımız için stoklu çalışıyoruz ve elimizde daha 10 yıl yetecek stokumuz bulunmakta. Bu, fiyatlarımızın uygun olmasını da beraberinde getiriyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'deki ney satışlarının yüzde 80'ini gerçekleştirdiklerini ve pazar lideri olduklarını da belirten Yılmaztürk, "Sektörümüzde fiyat belirleyicisi konumundayız. Hedefimiz piyasada bozuk ney üretimi yapan firmaları kalitemiz ve uygun fiyatlarımızla ortadan kaldırmak. Markalaşıp kalitemizle ön plana çıkmak" ifadelerini kullandı.

Ney dersleri de veriyoruz

Yalnızca üretim ve satış yapmadıklarını, ney dersleri verdiklerini de belirten Hayali Yılmaztürk, Mersin, Tarsus ve Adana'dan öğrencileri bulunduğunu anlattı. 11 yıldır eğitim verdiklerini, özel derslerin yanında zaman zaman okullarda toplu dersler verdiklerini de anlatan Yılmaztürk, "Hedefimiz önümüzdeki yıllarda bir okul açmak. En alt katında üretim atölyemizi oluşturmak, üst katta eğitim vermek, bahçesinde herkese ney hakkında bilgi aktarmak istiyoruz" dedi.

Ömer Faruk Tekbilek tavsiyesi

Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi, ABD'de yaşayan dünyaca ünlü Türk müzisyen Ömer Faruk Tekbilek'in tavsiye ettiği kişilerin talebiyle yaklaşık 7 yıl önce yurtdışından da talepler almaya başlamış. Şirket bugün bugün üretiminin yüzde 5'e yakınını ihraç ediyor.