Nihai karar 19 Nisan'da

Otomotiv soruşturmasında 23 şirkete dönük sözlü savunma toplantısında bugün üçüncü ve son grupta yer alan 6 firmanın savunmaları dinlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulunca motorlu taşıtlar sektöründe rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan 23 şirkete dönük sözlü savunma toplantısında bugün üçüncü ve son grupta yer alan 6 firmanın savunmaları dinlendi.

Tüm savunmaların dinlenmesinin ardından Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, soruşturmaya ilişkin nihai kararın 19 Nisan 2011 Salı günü saat 14.00'de açıklanacağını bildirdi.

TofaşÜst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Pandır, otomotiv sektöründe bir çok ülkede çalışmasına rağmen ilk defa Rekabet Kurumunun karşısına geldiğini belirtirken, "Rekabet hukukunun çok daha kurumsallaştığı ülkelerde dahi böyle şey başımıza gelmemişti" dedi.

Nissan Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi, Murahhas Aza, Genel Müdür Takahide Aibara da Nissan'ın faaliyet gösterdiği ülkelerde bütün kanunlarına uyduğu gibi Rekabetin Korunması Hakkında Kanun da dahil olmak üzere hiç bir kanun ihlalinde bulunmadığını vurguladı.

Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş adına savunmada bulunan Emre Sait, Karsan'ın halka açık ve SPK denetimine tabi olduğunu belirtirken, şirketin kendi adına satış ve pazarlama faaliyeti olmadığını söyledi.

Soruşturma heyeti raporunda Karsan'ın 4054 sayılı kanunun ihlal eder nitelikte bir eylemde bulunmadığının belirtildiğini hatırlatan Sait, bu görüşe mutabık olduklarını ve bundan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.

Mercedes Benz Türk A.Ş'nin temsilcisi Avukat Gönenç Gürkaynak, Mercedes'in euro üzerinden fiyatlandırma yaptığını belirtirken, Mercedes'in ÖTV indirimi yapabileceği tek ürün olan C 180 ürünü klasmanında her bir euroya tekabül edecek şekilde indirim yaptığını, bu indirimi kuruşu kuruşuna uyguladıklarını kaydetti.

Mercedes'in kendi konusuyla ilgili olmasından dolayı bazı toplantılara katıldığına ancak hiçbir şekilde bir anlaşma içinde bulunmadığına dikkati çeken Gürkaynak, Mercedes'in söz konusu dönemde kesinlikle fiyat artırımına gitmediklerini bildirdi.

Mermerler Otomotiv Taşımacılık Turizm Tekstil İnşaat Gıda ve Pazarlama A.Ş'nin Chery marka ürünü pazarladığını belirtirken, şirketin hiç bir fiyat artışına gitmediğini, rakipleriyle uyumlu eylemde bulunmadıklarını söyledi.

Soruşturma raporunda kanunu ihlal etmediği tespit edilen Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş'nin Genel Müdür Yardımcısı Hasan Basri Akgül de "Kurulun kararını saygıyla karşılıyoruz ve teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir