Nissan'ı üretmeye hazırız

Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn'a "Nissan'ı Türkiye'de birlikte üretelim" teklifi götürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gültekin KARA

İSTANBUL - Renault-Nissan ortaklığının Nissan ayağının Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik ortam giderek ısınıyor. Renault ve Nissan'ın üst düzey yetkililerinin ardından bu kez de Renault'nun Türk ortağı Oyak'tan "Biz hazırız" sinyali geldi.

Oyak Otomotiv ve Çimento Grup Başkanı Celal Cağlar, olası bir Nissan üretimi için Renault- Nissan Başkanı Carlos Ghosn ile görüştüklerini belirterek, "Kendilerine yüzde 50-50, hatta çoğunluk bizde olmak üzere yüzde 60-40 bir ortak üretim için hazır olduğumuzu söyledik" dedi.

Ekim ayındaki Paris Otomobil Fuarı sırasında Ghosn, Nissan'ın Türkiye'de yeterince güçlü olmadığını belirterek, yatırım yapabileceklerini söylemişti. Ghosn'un bu sözlerini pekiştiren bir diğer açıklama da İstanbul Autshow'da Nissan Başkan Yardımcısı Gilles Normand tarafından yapılmış ve yatırım yapılabileceği sinyali verilmişti. Son olarak Celal Çağlar da benzer bir yorum yaparak "Hazırız" mesajını verdi. Hafta içinde bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısı düzenleyen Celal Çağlar, Renault ile yaptıkları ortaklığı ve Türk otomotiv endüstrisini değerlendirdi.

Katmadeğer yaratamıyoruz

Türkiye'nin bugün geldiği noktada metot ve üretim mühendisliğini çok iyi yaptığını ancak, yaratım ayağında yani üretim mühendisliğinde hiç olmadığını vurgulayan Celal Çağlar, bir otomobilde asıl katma değerin masa başında kazanıldığını belirtti. Bugün gelinen noktada Türkiye'nin üretim mühendisi yetiştiremediğini belirten Çağlar, şöyle devam etti: "Otomotivde asıl parayı ürünü yaratanlar kazanıyor. Sadece bizim değil tüm Türkiye'de üretilen ürünler Edirne dışında şekilleniyor. Katma değer Edirne dışında yaratılıyor. Biz ise yaratılanları iyi üretiyoruz. Eğer bir ürünü siz yaratmadıysanız kopyacı oluyorsunuz. Dünyada bir iyi kopyacılar var bir de kötü kopyacılar. Verimli ve kaliteli üretim yapıyorsanız ilk sınıfa giriyorsunuz ve tercih ediliyorsunuz."

Türkiye'nin insan kalitesi anlamında rakiplerinden çok daha ileri olduğunu ifade eden Celal Çağlar, "Firmalar Türkiye'ye üretimdeki kaliteden geliyor. Kimse kimsenin karakaşı için gelmiyor. Ciro-maliyet. Formül bu. Bunu şimdi Türkiye'de yakalıyoruz. Ama sonsuza kadar sürmeyecektir. Rakipler geliyor dikkat etmek gerekir" yorumunu yaptı.

Üniversiteler çok eksik

Üretimde sürdürebilirliğin yakalanmasının yegane koşulunun insan gücüne, özellikle mühendisliğe yatırım yapmak olduğunu ifade eden Celal Çağlar, bu alanda Türkiye'de üniversitelerin çok eksik olduğunu söyledi. Bursa fabrikasında otomotiv endüstrisinde çığır açacağı vurgulanan elektrikli otomobillerin üretildiğini ancak bir tek üniversite hocasının bile kendilerini arayıp araç hakkında bilgi almadığını söyleyen Çağlar, "Bu duruma şaşırmamak elde değil" yorumunu yaptı.

Sektör-alan seçip büyümeli Türkiye'nin yapması gerekenin bir sektör ya da bir mühendislik alanı seçmek olduğunu vurgulayan Celal Çağlar, bu alanda yetişen Türk mühendislerinin ise öncelikli olarak istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Çağlar şöyle devam etti: "Çocukları geleceğin teknolojilerine yönlendirmeliyiz.

Bugün Avrupa, yaratıcı mühendis geliştirebilme yeteneğini, motivasyonunu kaybetti. Bizim ise müthiş bir potansiyelimiz var. Sanayi önce o ülkenin yerli işgücünü kullanmak ister. Biz bunu sağlamalıyız. Şirket yöneticileri Hindistan'dan çekiniyor. Nedeni basit. Hindistan her yıl onbinlerce mühendis yetiştiriyor. Şu anda otomotiv sanayinde pil alanında çok önemli bir boşluk var. İnsanlar o alana yönelmeli."

Kuzey ve güneydeki arsaları önerdik

Renault ve Nissan'ın üst düzey yöneticileri tarafından son günlerde dile getirilen Türkiye'de Nissan üretilmesi konusundaki fikirlerini de sorduğumuz Celal Çağlar, Oyak olarak Carlos Ghosn'a somut bir çağrı yaptıklarını söyledi. "Bizzat Carlos Ghosn'a grubumuza ait milyonlarca metrekare büyüklüğündeki arsaları hatırlatıp gelin birlikte üretelim" teklifini yaptıklarını söyleyen Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, böyle bir durumda eşit olarak hatta yüzde 60'ı Oyak olacak şekilde yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Çağlar, "Erdemir ve İsdemir'in arazilerinden mi bahsediyorsunuz?" şeklindeki sorumuza ise "Ben söylemiyorum siz söylüyorsunuz" şeklinde yanıt verdi.

Yatırım öz kaynaktan

Oyak-Renault'nun 2000 yılından bu yana Türkiye'de 1 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yaptığını belirten Celal Çağlar, tüm rakamın şirketlerin öz kaynaklarından karşılandığını söyledi. İlerideki yatırımlar için de herhangi bir finansman ihtiyacı olmadığını belirten Çağlar, "Gerek ekstra kapasite gerekse sıfırdan yapılacak bir yatırım için iki grubun da finansman gücü yeterlidir. Biz bugüne kadar sadece çok kısa vadeli krediler kullandık. Yeni yatırımlarda da öz kaynaklarımızla yola çıkarız" diye konuştu.

1.5 milyon 50 yıl idare eder

İç pazarın 700 bin düzeyinin üzerine çıktığını söyleyen Grup Başkanı Celal Çağlar, bu satış rakamlarının halihazırda üretimi yapılan modelleri korumak için yeterli olduğunu belirtti. "2014'e kadar tehlike görmüyorum" diyen Çağlar, şöyle devam etti: "Üretim yapan herkes karlı olduğu için duruyor. Modelin iç pazarda satılması da karlılığı pozitif etkiliyor. Fas, Ukrayna, Polonya gibi ülkeler hem iç pazar büyüklüğü hem de kaliteli ve verimli üretim eksikliği nedeniyle henüz bir tehlike oluşturmuyor. Ancak, bu durum değişecek. Lakin biz, iç pazarı yükseltebilirsek yatırımlarımızı korumamız mümkün olacaktır. Biz vergi destekleriyle 1.5 milyonluk bir pazara ulaşabilirsek 50 yıl sorun yaşamayız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir