”Nükleer konusunda pozitif momentum başladı”

Davutoğlu, İran'ın nükleer sorunuyla ilgili olarak, önümüzdeki günlerde müzakerelerin yeniden başlaması için pozitif bir atmosfer olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İran nükleer programı ve görüşmeler konusunda son dönemde yeni ve pozitif bir momentum başladı" dedi.

Davutoğlu, Türkiye ile Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) kurulması kararı alındığını, diğer komşularla kurulan bu mekanizmanın Mısır ile de hayata geçmesiyle ilişkilerde "çok daha sistematik ve kapsamlı bir dönemin başlayacağını" söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, YDSİK kurulması konusunda çalışmaların tamamlandığını ve anlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında imzalanacağını bildirdi.

"İki ülke arasındaki ilişkilerin en yoğun, en kapsamlı ve en derin niteliklere kavuşması, iki ülkenin liderlerinin aldığı stratejik bir karardır" diye konuşan Davutoğlu, Mısır'ın komşu ve dost bir ülke olmasının yanında "bölgedeki en önemli istikrar unsurlarından biri olduğunu" söyledi.

Davutoğlu, 2007 yılında "Türk Mısır Stratejik Diyaloğu Çerçeve Muhtırası"nın imzalandığını ve Türkiye ile Mısır arasında stratejik diyaloğun düzenli biçimde yürütülmesi kararı alındığını, bu kapsamda üçüncü Dışişleri Bakanları toplantısını yaptıklarını belirtti.

Mısır ile 3,5 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacminin daha da geliştirilmesi kararında olduklarını ifade eden Davutoğlu, kültürel alanda da işbirliğinin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Davutoğlu, "ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel alanda da Türkiye ile Mısır'ın işbirliği içinde olduğunu" vurgulayarak, görüşmede kapsamlı bir şekilde Ortadoğu barış sürecini ele aldıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Akdeniz politikalarında da Türkiye ile Mısır'ın "bölgenin iki önemli aktörü olarak" sürekli temas halinde olduğunu kaydederek "Doğu Akdeniz'de istikrarın iki omurga ülkesiyiz" dedi. Afrika politikaları ve Türkiye'nin Afrika açılımını da ele aldıklarını aktaran Davutoğlu, küresel sorunlarla ilgili olarak da, iki ülkenin Birleşmiş Milletler çerçevesindeki ortak çabalarını sürdürmek istediklerini belirtti.

Davutoğlu, "Özetle çok başarılı bir ziyaret gerçekleşti. Sonuç alıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki dönemde bu temaslar daha da yoğunlaşacak" diye konuştu.

İran konusu

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, "İran ile Batı ülkeleri arasındaki müzakerelerin nerede ve ne zaman yapılacağı" sorulması üzerine Davutoğlu, "İran nükleer programı ve görüşmeler konusunda son dönemde yeni ve pozitif bir momentum başladı" dedi.

Davutoğlu, "önümüzdeki günlerde müzakerelerin yeniden başlaması için pozitif bir atmosfer olduğunu" belirterek şunları söyledi:

"İran bize görüşmeler için İstanbul'u tercih edeceğini bildirmişti. Ancak bizim için önemli olan müzakerelerin başarısı ve iyi niyetle bu müzakerelerde mesafe alınması. Yerin neresi olacağı önem taşımıyor. Cenevre olabilir, İstanbul olabilir. Taraflar İstanbul'da görüşmek isterlerse, biz her türlü imkanı hazırlarız. Önemli olan toplantının yapılması ve müzakere sürecinin başarısı".

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt de, her görüşmede İran'ın nükleer programını ele aldıklarını belirterek, Türkiye ile Mısır'ın barışçıl çözümden yana olduğunu kaydetti. Ebul Geyt, iki ülkenin bu konudaki görüşlerinin tam bir mutabakat içinde olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir