Numara taşımada Avrupa birincisiyiz

Cep telefonu şirketlerinin kampanya rekabeti, cep telefonu numarasını taşıyanların sayısını 40 milyona dayandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, numara taşıma uygulamasıyla birlikte operatörlerini değiştirenlerin sayısı 39 milyon 145 bin 952 oldu. 
Bu rakamla Avrupa birincisi olan Türkiye'deki cep telefonu aboneleri, 10 milyona yakın 'yüzer gezer' aboneyle de zirveye oturdu. Yüzer gezerler 3 GSM şirketi arasında sürekli dolaşan kişilerden oluşuyor.
Türkiye'nin nüfusu 75 milyona dayanırken, cep telefonu abone sayısı 65 milyonun üzerinde seyrediyor. Turkcell, Vodafone ve Avea operatörleri arasındaki abone kapma yarışı ise tüm hızıyla devam ediyor. Bu rekabet 3 yıl gibi kısa sürede 40 milyona yakın cep telefonu kullanıcısının operatör değiştirmemesini beraberinde getirdi. Bedava dakika, bedava kısa mesajın yanı sıra 3G internet kullanımı hediyeleriyle müşteri alma yarışı yapan şirketler arasındaki rekabet, tüketiciye ucuz konuşma olarak yansıyor. 5 yıl öncesine kadar cep telefonu kullanıcılarının yüzde 60 daha ucuz konuştuğunu belirten mobil iletişim uzmanları, her 5 cep telefonu abonesinden 3'ünün operatörünü değiştirdiğine dikkat çekiyor. Buna karşın, numarasını değiştiren 23 milyona yakın abone ise gittiği operatörden memnun kaldı.
 
10 milyon 'yüzer gezer' abone 
 
Uzmanların verdiği bilgiye göre, günde 20-25 bin abone numarasını taşıyor. Abonelerin cep telefonu numarasının hiçbir rakamını değiştirmeden operatörü değiştirmesini sağlayan numara taşıma, 9 Kasım 2008?de hayata geçti. Numara taşımada Avrupa ortalaması yüzde 8, dünya ortalaması yüzde 10 iken, Türkiye yüzde 50 ile istatistikleri altüst etti. BTK, yaşanan suistimalin önüne geçmek için, numarasını başka operatöre taşıyan abonenin, 3 ay geçmeden başka bir operatöre geçmesini yasakladı. Bu uygulama da numara taşımanın hızını azaltmadı. Yaklaşık 10 milyon kişi gittiği hiçbir yerde aradığını bulamayıp numarası aynı kalmak kaydıyla operatör operatör dolaşıyor. Bunlar arasında GSM şirketini 5 defadan fazla değiştirenler bile var. 
Bu konularda ilginizi çekebilir