O maden 16 kez teftiş edilmiş

Soma'daki maden faciası hakkında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ''Olayın yaşandığı madende 8 kez programlı 8 kez şikayet üzerine teftiş yapıldı. Kimin nerede ne ihmali var, bunlar çok net ortaya çıkacak'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergeler bugün Genel Kurul'da görüşülüyor. Görüşmeler sürerken söz alıp kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Soma’da yaşanan facia ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Facianın yaşandığı Soma Maden İşletmeleri A.Ş'nin şikayet üzerine 8 kez, programlı olarak ise 8 kez daha teftiş edildiğini belirten Çelik, "Kimin nerede ne ihmali var, bunlar çok net ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.

İşte Faruk Çelik'in konuşmasından satırbaşları:

Bir üzüntümü söylemek istiyorum. Bu bütün kesimler için geçerli… Neden magazin haberlerine gösterilen ilginin iş sağlığı güvenliği haberlerine gösterilmediğini sormak istiyorum. Bu konu parlamentoya geldiğinde 7-8 defa haber olmuş ancak bir olay olduğu zaman haberler patlıyor.

Maden iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeler 12 Avrupa ülkesi toplam 28 ülke tarafından onaylanmış. Birileri onayladı da Türkiye takip ediyor durumu yok. Teftiş konusuna gelince… 2010 yılından itibaren madenlerle ilgili yeni bir teftişi hayata geçirdik. 160 maden ocağı var, her yıl iki kez programlı teftiş ediliyor. Ayrıca ihbar üzerine yaptığımız teftişler var.

Nedir  yani, biz müfettişlere ne gibi yetkiler vermişiz. Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası durdurulur. Mekanik havalandırma yoksa, yedek enerji kaynağı yoksa, patlamaya karşı korunaklı değilse, sensör yoksa, yedek havalandırma yoksa kapatılır diyor. Bu bahse ocakla ilgili 8 kez programlı teftiş yapmışız 8 kez ihbarlı teftiş yapmışız. Bulunan noksanlar giderilmiş.

"Teftiş anlık bir hadise"

Teftişi yapan kim? Maden mühendisi ve iş teftişte olan arkadaşlar. Teftiş anlık bir hadise. Sensörlerden teknik görüntülerden, gereken olmazsa olmazlar değerlendiriliyor.   Eksik var mı bunlar belirleniyor. Ama ocak canlı bir organizma 1 saat sonra 1 gün sonda ve 1 ay sonra neyin olacağını bilemiyorsunuz. Bunun için yasa iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş hekimi bulundurma zorunluluğunu getiriyor.  Maden mühendisi olmak zorunda.

"Çalışma koşulları açısından ciddi sıkıntılarımız var"

Demek ki madende 24 saat gelişen olayları bildirecek uzman var, bunları rapor ettikleri belgeler var. Hepsine savcılık el koymuş durumda nerede hata ve eksik var çıkacak ortaya. Yapısal sorunlar var. 160 yıllık Zonguldak’ta maden ocaklarımız var. 300 kilometrelik alanlar. Bu sistemde yapısal sorunlar tabii ki var. 3 kıtanın arasında getirdiği rezerv ve çalışma koşulları açısından ciddi sıkıntılarımızı var.

Burada bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor. Önemli tespitler ortaya çıkacak. Bu olayda kimse suçlu ortaya çıkacak endişeniz olmasın. 

Bu konularda ilginizi çekebilir