Obama: Irak'tan çekilin

ABD Başkanı Obama, Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Yapılan görüşmede Obama'nın Erdoğan'a Irak'la Türkiye arasında doğan gerilimde tansiyonun düşmesi gerektiğini belirterek, askerlerin Irak'tan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin son durumuna ilişkin Türkiye ve Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların koordinasyonunun ele alındığı ifade edildi.

'Irak'tan çekilin'

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama Erdoğan ile Irak’taki Türk askeri varlığına ilişkin yaptığı görüşmede, Türkiye’den Irak’ta tansiyonu düşürecek daha fazla adım atmasını ve Türk askerinin Irak’tan çekilmesini istedi. Obama, Türkiye’nin, Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini de dile getirdi. Beyaz Saray’ın açıklamasında, iki liderin, ABD, Türkiye ile Irak arasında diplomatik çabaların artırılması ve IŞİD’e karşı verilen savaşın koordine edilmesi konularında anlaştıkları belirtildi. Obama, IŞİD’e karşı verilen mücadelede Türkiye’nin katkılarının değerini vurguladı. Obama ile Erdoğan arasındaki görüşmede, Suriye’de ılımlı muhalefeti güçlendirmek, IŞİD’e karşı baskıları artırmak, Suriye’de yaşanan çatışmaların bir an önce sona ermesi için yoğunlaşan müzakereler konusunda işbirliğinin artırılması konusunda da görüş birliğine vardıkları belirtildi.