Obama: İran ile tarihi anlaşma

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer silah görüşmelerinde uzlaşıya varılmasını tarihi olarak değerlendirdi.Beyaz Saray'ın Gül Bahçesi'nde açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer silah görüşmelerinde uzlaşıya varılmasını tarihi olarak değerlendirdi.

Beyaz Saray'ın Gül Bahçesi'nde açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yanı sıra AB'nin (P5+1) İran ile yaptığı görüşmelerden çıkan sonucun güvene değil onanmaya dayalı olduğunu vurguladı. Anlaşmanın bütünüyle uygulanması durumunda İran'ın nükleer silah elde etmesinin önleneceğini savunan Obama, "Planlandığı gibi çerçeve anlaşma tam olarak başarılı oldu. İran, tüm sorumluluklarını yerine getirdi. Bugün, aylarca süren zorlu diplomasinin ardından, bu anlaşma için çerçeveyi belirledik. Bu iyi bir anlaşma, tüm çekirdek konuları ele alan bir anlaşma" diye konuştu. Obama, anlaşmayla İran'ın plütonyum kullanarak bomba elde edemeyeceğini, Arak'taki ana reaktörün dağıtılacağını ve değiştirileceğini, İran'ın yeni ağır su reaktörü inşa etmeyeceğini ve var olan reaktörlerinden de yeniden yakıt üretmeyeceğini belirtti.

Obama, "Eğer İran aldatırsa bunu bütün dünya bilecek. Şüpheli bir şey görürsek onu inceleyeceğiz. Bu anlaşmayla İran, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla denetimle yüz yüze kalacak. Anlaşma hakkında ileri geri konuşanlara şunu sorun: Bu gerçekten Ortadoğu'da yeni bir savaş başlatmaktan daha kötü bir seçenek mi?" dedi.