Obama sağlık reformu yasasını imzaladı

ABD'deki sağlık sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki yasa, Obama'nın imzasıyla yürürlüğe girmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisinin önceki gün kabul ettiği sağlık reformu yasasını imzaladı.

ABD'deki sağlık sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki yasa, Obama'nın imzasıyla yürürlüğe girmiş oldu.

Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreninde kalabalık bir davetli topluluğunun önünde imza atan Obama, alkışlar nedeniyle uzun süre konuşmasına başlayamadı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kısa sunumunun ardından konuşmasına başlayan Obama, "Bugün, yaklaşık bir yüzyıllık uğraştan, bir yıllık tartışmalardan, tüm oylar sayıldıktan sonra, sağlık sigortası reformu ABD'de yasa oluyor" dedi.

Obama, yasayı imzalamadan hemen önce, "Bu reform tasarısını, hayatının son günlerinde kanserle savaşırken bile sigorta şirketleriyle tartışan annem adına imzalıyorum" ifadesini kullandı.

Senatonun sağlık reformu yasasını hızlı bir şekilde geliştireceğine güvendiğini ifade eden Obama, reformun bazı unsurlarının hayata geçmesinin biraz zaman alabileceğini, bazılarının ise hemen uygulamaya geçeceğini belirtti.

Obama, reformun bu yıl içinde hayata geçecek unsurlarını sayarken, sağlık reformu sayesinde bu yıl küçük işletmelerin sağlık sigortasını karşılayabilmesi için vergi indirimi alacağını, sağlık sigortası şirketlerinin sağlık koşulları nedeniyle sigortaları iptal edemeyeceğini, önceki var olan sağlık koşullarına bakılmaksızın insanların artık sigortaya başvurabileceğini kaydetti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato Çoğunluk lideri Harry Reid, Kongredeki komite başkanları ve sağlık reformunda emeği geçen herkese teşekkür eden Obama, tasarı için çalışan herkesin kısa vadeli konulara odaklanmayarak, anketlere ve günlük siyasete göre davranmayarak, büyük perspektifi gördüğünü belirtti.

Obama, "İsteklerimizi düşüren, şüphe, güvensizlik ya da korkunun tutsağı olan, kolay olayı yapan bir ulus değiliz. Buraya bu şekilde gelmedik. Biz, zorluklarıyla yüzleşen ve sorumluluklarını kabul eden bir ulusuz" dedi.

Başkan Obama, tören sırasında, geçen yıl hayatını kaybeden ve sağlık reformunun büyük savunucuları arasında yer alan senatör Ted Kennedy'nin eşi Vicki ve aile üyelerini takdim etti.

Biden da bugünün tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, Obama'nın bu konuda gösterdiği liderliği övdü. Biden, "Sayın Başkan, sadece sıradan insanların değil, büyük insanların da nesiller boyunca yapmaya yeltendiği işi yaptınız. Bu binaya taşındığımızda tüm Amerikalılara verdiğiniz sözü de yerine getirdiniz" diye konuştu.