Obama'dan ilk yorum

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasının ardından ABD Başkanı Obama, "Mısır'a yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Obama, "Mısırlılar gerçek bir demokrasi istiyor. Demokrasiye güvenli bir geçişin düzenlenmesi gerek. Mısır önemli bir rol üstlenmiştir tarihten bu yana bölgede. Mısır'a yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.

Mısır'da yeni bir nesilin doğduğunu ifade eden Obama, ordunun demokrasiye güvenilir bir geçişi garanti etmesi gerektiğini vurguladı.

BİR SON DEĞİL BİR BAŞLANGIÇ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla gerçekleşen barışçıl görev değişimini memnuniyetle karşılayan ABD Başkanı Barack Obama, "Mısır halkı bize ilham verdi" dedi.

Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasının ardından Beyaz Saray'da açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama,"Mısır'daki değişim bir son değil, sadece bir başlangıçtır" dedi. Mısır'ın önünde çözülmesi gereken önemli sorunlar olduğunu ifade eden Obama, "Mısır'ın bu sorunlarla başa çıkacağından eminim" dedi.

ORDUYA ÖVGÜ

Mısır ordusundan da övgüyle bahseden Obama, ordunun protestolar sırasında vatansever davrandığını söyledi. Obama, "Korumaya ant içtikleri halka kurşun atmayan bir ordu gördük" dedi. Mısır ordusuna nayrıca çağrıda bulunan Obama, ordunun vatandaşları koruması, olağanüstü halin kaldırılması, anayasanın düzenlenmesi, bağımsız ve adil seçimlere zemin oluşturulması ve Mısırlı farklı grupların da temsil edileceği görev değişimi için çalışması gerektiğini söyledi.

Mısır halkının kendilerine ilham verdiğini söyleyen Obama, "Mısırlılar bize ilham verdi. Bunu adaletin şiddetle kazanılacağı fikrinin yalan olduğunu ortaya koyarak yaptılar" diye konuştu.

Obama, Mısır halkının yaptıklarını Berlin Duvarı'nın yıkılması, Endonezyalı öğrencilerin yaptıkları ve Gandi'nin halkına öncülük etmesine benzetti. Martin Luther King'in 'Ruhun için özgürlük diye haykıran bir şey var' sözlerinden alıntı yapan Obama, Tahrir Meydanı'ndaki bu haykırışlara da bütün dünyanın şahit olduğunu söyledi.