Obama'nın "Suriye" planlarında "Türkiye" sıkıntısı
Washington Post, ABD'nin Suriyeli savaşçılara silah ulaştırmak için Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğu bu dönemde "sokak protestolar tehdidiyle karşı karşıya" olan Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunda istediği gibi hareket edemeyeceğini öne sürdü.
WASHİNGTON – Obama Yönetiminin Suriyeli isyancılara silah sağlama kararı nedeniyle silahları ulaştırmak için Türkiye'ye ihtiyacı olduğu bu dönemde Türkiye'deki protestoların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hareket kabiliyetini sınırlandırmış olabileceği yorumları yapılıyor.
Washington Post gazetesi, "Türkiye'deki protestolar, Suriye planlamasında sıkıntı yarattı" başlığını kullandığı geniş haber analizinde "Şimdi ABD, silahları savaşçıların eline ulaştırmak için Türkiye'nin yardımına ihtiyacı varken Erdoğan, popüler olmayan politikaları izlediği anda daha çok sokak protestolar tehdidiyle karşı karşıya kalacak" diye yazdı.
Erdoğan'ın Suriye konusunda istediği gibi hareket edemeyecek
WPost, bazı analistlerin "Erdoğan'ın Suriye konusunda istediği gibi hareket etme özgürlüğü sınırlı olacağı" görüşünü aktardığı haberinde CHP Genel Başkanı Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun Erdoğan'ın "kanatları kısılmış" sözlerine de yer verdi.
"Erdoğan'ın havası yok oldu" ifadesini de kullanan gazete, analistlere dayanarak şu savları da dile getirdi:
"Protesto hareketinin, Suriye ile ilgili politika değişikliğine denk düşmesi, ABD'li yetkililer için bir ikilem yarattı ve Erdoğan'ın baskılamasından duyulan memnuniyetsizlik, çok usta bir politikacı olarak gördükleri bir liderin 10 yıllık iktidara yönelik bir meydan okumaya böyle bir tepki göstermesinin yol açtığı şaşkınlık ile birarada yaşanıyor" dedi.
Erdoğan algısı Avrupa ve ABD'de dramatik biçimde değişti
Gazete, bu çerçevede Lehigh Üniversitesi'nden Henri Barkey'nin "Erdoğan ile ilgili algı, Avrupa ve ABD'de dramatik biçimde değişti" değerlendirmesine de yer verdiği haber analizinde Obama Yönetiminin Erdoğan'ın yardımına duyduğu ihtiyacının, Türk polisinin göstericilere uyguladığı şiddete eleştirilerini yumuşatmasına yol açtığı görüşü öne sürdü.
Bunun örneği olarak da ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin geçtiğimiz günlerde AKP Genel Merkezi'ndeki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamasını gösteren gazete, buna karşın, Avrupa'nın böyle bir ılımlılık göstermediğine dikkat çekti.
Haberde analistlerin İngiltere ve Fransa'nın Suriye konusunda Türkiye ile işbirliğining geleceğinin belirsizliğe büründüğü, ancak Erdoğan'ın Obama ile ilişkisini, Avrupa liderleri ile olan bağlarından çok daha fazla önemsediği savunuldu.