”Obama'ya akıl vereceğine Türkiye'deki krizin önüne geç”

CHP lideri Baykal, kriz ortamında Başbakanın Amerika'da, İsviçre'de dünya meseleleriyle meşgul olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik krizin içinde olduğunu belirterek, "Böyle bir ortamda Başbakan Amerika'da, İsviçre'de dünya meseleleriyle meşgul... Obama'ya yalan yanlış akıllar veriyor. Obama'ya akıl vereceğine gel de Türkiye'deki krizin önüne geç, o krizi kontrol altına alacak tedbirleri ortaya koy" dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Ekonominin artık çok açık bir şekilde alarm verdiğini belirten Baykal, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntıların dünyadaki ekonomik krizden bağımsız olduğunu ileri sürdü.

Hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları nedeniyle artık "küçülen bir ekonomik yapının" yaşandığını ifade eden Baykal, ihracat miktarının azaldığını, hayat pahalılığının giderek arttığını söyledi.

Ekonominin içinde bulunduğu tablonun sürdürülebilir olmaktan çıktığını savunan Baykal, bir derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin gidişatının olumsuzluğunu resmen söylemeye başladığını ifade etti.

"IMF'ye teslim olmak zorunda kaldık"

Hükümetin IMF ile yeni bir anlaşma imzalama noktasına geldiğini de belirten Baykal, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bugünkü iktidar 6,5 yıldır güçlü bir çoğunlukla işbaşındadır, tek başına hükümettir. Dünyanın ekonomik konjonktürü de çok uygun çok elverişli bir ekonomik konjonktürdü. Bunun için de böyle bir dönemde ülkeye yönetmek herkese nasip olacak bir fırsat değildir. Hangi ülke IMF'ye gidiyor ekonomik kriz dolayısıyla 'benim sorunumu çözüver' diyor? Giden ülkeler var; Macaristan, İzlanda, Hırvatistan, Sırbistan... Bunlar gidiyor. AB üyesi ülkeler gidiyor mu? Hani ekonomik mucizeydi, hani kalkınmıştık, hani sorunları çözmüştük, ne oldu? Dünyadaki bir ekonomik dalgalanma sonucunda IMF'ye teslim olmak zorunda kaldık.

Ne diyordu Başbakan 'ümüğümüzü sıkmaya kalkarlarsa kabul etmeyiz', ne oldu? IMF işi, üslubu neyse onu yapacak. IMF'nın işi ümük sıkmak. Sende gittin IMF'nın önünü 'ümüğümü sıkabilirsin' diye diz çöktün, teslim oldun. IMF 'ümük sıkmayayım' mı diyecek? Sen, 'ümük sıkma' dedin diye sıkmayıverecekse 6,5 yıldır aklın neredeydi? 6,5 yıldır niye sıktırdın bu milletin ümüğünü?"

"İşadamlarının zulalarındaki paraları çıkarttırsana"

Türkiye'nin iç ve dış kaynaklı nedenleri olan bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını belirten Baykal, hükümeti gidişatla ilgisi olmamakla ve  gerekli tedbirleri almamakla suçladı. Baykal, "Başbakan bu tablo karşısında 'kriz bize teğet geçti, bize dokunmadı, dokunur gibi yaptı geçti' diyor. Başından beri 'hamdolsun iyiyiz, işadamlarının zulalarında daha 2 yıllık para var' diyor. Çıkar hadi o paraları, ne IMF'ye gidiyorsun. İşadamlarının zulalarındaki paraları çıkarttırsana" diye konuştu.

Resmi rakamların gerçekçi olmadığını savunan Baykal, krizin gerçek etkisinin gelecek günlerde daha fazla kendisini hissettireceğini söyledi. Konuşmasında çeşitli kentlerde kapanan ya da üretimine ara veren firmaları da sayan Baykal, çok ciddi bir sıkıntının yaşandığını belirtti. Baykal, "Böyle bir ortamda Başbakan Amerika'da, İsviçre'de dünya meseleleriyle meşgul... Obama'ya yalan yanlış akıllar veriyor. Obama'ya akıl vereceğine gel de Türkiye'deki krizin önüne geç, o krizi kontrol altına alacak tedbirleri ortaya koy" dedi.

Ekonomik krizin iki boyutu olduğunu belirten Baykal, ilkinin üretimi sürdürmek, ikincinin ise vatandaşın ekonomiye katılımının sağlanması olduğuna işaret etti. Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kriz maalesef daha da ağır bir bedel ödettirecek. Hep birlikte milletçe bu bedeli ödeyeceğiz. Ama bu krizi ödeyecek olanlar bu ihmalin içinde olanlar değildir. Onlar bu krizi yaşamayacaklar. Bu krizi yaşayacak olan işsiz kalan vatandaşımızdır, ailesine ekmek götüremeyecek olan gerçek Türk vatandaşlarıdır. Bu insanlar kendi kaderlerine terk edilmiştir."

"Katılımlar, mizansel değil"

CHP Genel Başkanı Baykal, partisine son günlerdeki katılımlarda türbanlı, çarşaflı kadınların da yer almasına ilişkin eleştirileri de yanıtladı.

Bazı vatandaşların, CHP'ye katılmak için başvurduğunu dile getiren Baykal, bunların mizansen olmadığını söyledi. Baykal, bunun, mesaj vermek için yapay gayrete ve arayışa girmelerinin sonucu ortaya çıkmadığını vurguladı.

Baykal, vatandaşların özgür iradeleri ve kararlarıyla CHP'ye katıldıklarını ifade ederek, "Türkiye'de yasalara uygun yaşayan her kişinin, kılık, kıyafet, kültür, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun, başımızla beraber CHP'de yeri vardır" dedi.