Ocak ayı kimya ihracatı 1,3 milyar dolar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2013 yılına iyi bir başlangıç yaptıklarını ifade ederek, "Yılın ilk ayını 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,1 artışla 1 milyar 321 milyon dolarlık ihracatla kapatan kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyimin ardından en çok ihracat yapan üçüncü sektör oldu" dedi.
Geçen yıl, Türkiye ihracatına en fazla katkı sağlayan ikinci sektör olan kimya sektörünün, 2013 yılı için belirlediği 20 milyar dolarlık ihracat hedefi için ilk adımı attığını belirten Akyüz, "Yılın ilk ayını 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,1 artışla 1 milyar 321 milyon dolarlık ihracatla kapatan kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyimin ardından en çok ihracat yapan üçüncü sektör oldu. Daha geniş bir coğrafyada ortak stratejiler üreterek, 20 milyar dolarlık hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Pazar arayışlarında örnek olacağız"
 
Akyüz, "2013 yılında ihracatımızdan önemli bir pay alan Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra AB ülkelerinden Almanya ve Fransa'da ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bu bölgeye yönelik çalışmalarımız ağırlık kazanacak. Diğer yandan ihracatçımıza ciddi potansiyel sunan Afrika'da da hala ulaşamadığımız noktalar var. Farklı pazar arayışlarında örnek sektör olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kimya sektörü 2013 yılının ilk ayında en fazla ihracatı Mısır, Malta ve Irak'a yaptı. İKMİB'in açıklamasında, Malta'nın ilk üçteki sürpriz ülke olduğu belirtilirken, 2012 yılında en çok kimya ihracatı yapılan üç ülkeden biri olan Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleştirilen ihracatta yüzde 61,69 azalma olduğuna işaret edildi. Ocak ayının en dikkat çeken ülkesi ise, 75 milyon dolarlık kimya ihracatıyla dördüncü sırada yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. Kimya sektörü ocak ayı ihracatında; Almanya, Hollanda, İran, Azerbaycan-Nahçıvan, Rusya Federasyonu ve Yunanistan üst sıralarda yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı.