Öcalan AP raporuna da girdi

Avrupa Parlamentosu, Türkiye taslak raporunu kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten tarafından kaleme alınan taslak raporu kabul etti.
AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'in hazırladığı taslak rapor, 4 hayır ve 8 çekimser oya karşı 54 evet ile kabul edildi.
 
Türkiye taslak raporu, Dış İlişkiler Komitesi'nde büyük oy farkıyla kabul edilirken belgeye terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile diyaloğun memnuniyetle karşılandığı ifadesi eklendi.
Taslak rapora verilen 415 değişiklik önergesinden çoğu, siyasi grupların uzlaşma önergeleriyle birleştirilirken, bu kapsamda "terör" ve "Kürt meselesiyle" ilgili paragrafa "Öcalan" da dahil edildi.
Sözkonusu paragrafta, son dönemde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'la başlatılan siyasi diyaloğun memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "açılan müzakere perspektifinin Kürt sorununa barışçıl ve demokratik çözüm getirecek tarihi anlaşmayla neticelenmesi" çağrısı yapıldı.
Raporda, "Bu nedenle sorunun taraflarına görüşmeleri en kısa sürede yapısal müzakerelere dönüştürmeleri çağrısı yapılır" denildi.
Türkiye'de tüm siyasi partiler, medya ve sivil toplumun "barış sürecinin başarısı için" yapıcı rol oynamalarının önemi vurgulanan raporda, inisiyatife farklı siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden verilen destek övgüye değer bulundu.
Taslak raporda, mahkemelerde ana dilin kullanımına kapı açan yeni yasal düzenlemenin ve eğitimde Kürtçe'nin kullanımıyla ilgili olumlu tartışmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
 
Raportör'den üye ülkelere "fasılları açın" çağrısı
 
Oomen Ruijten, raporunun onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB arasında yapıcı ilişkilerin daha da geliştirilmesi için 2013'ün kritik bir yıl olduğunu belirterek, iki tarafın da çaba göstermesini istedi.
Oomen-Ruijten, TBMM gündemindeki 4'üncü yargı paketi ve bu alanda yapılacak diğer reformlarla modern, etkin, tamamen bağımsız ve tarafsız bir yargının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.
Raportör, Türkiye'den ceza ve terörle mücadele kanunlarında yapılacak değişikliklerle terör suçlarının geniş tanımlanmasına çözüm bulmasını talep etti.
Oomen Ruijten, katılım müzakerelerinde Türkiye'nin resmi açılış kriterlerini bilmeye hakkı olduğunu belirterek üye ülkelere, yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının açılması için çabaları yoğunlaştırmaları çağrısında bulundu.
Hollandalı Raportör, Türkiye ve AB arasında enerjinin önemli bir işbirliği alanı olduğuna dikkat çekerek enerji faslının açılmasının iki tarafın da çıkarına olduğu mesajını verdi.
Tavsiye niteliğindeki Türkiye raporu gelecek ay ortasında AP Genel Kurulu'nda oylanacak.