Öcalan Erbil'e götürüldü mü?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Abdullah Öcalan'ın Erbil'e götürüldüğü iddiasını yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Abdullah Öcalan'ın Erbil'e götürüldüğü iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, böyle bir iddianın düşünülmesinin bile söz konusu olmadığını, iddiayı tebessümle karşıladığını ifade etti. 
 
Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı'nın ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile ortak basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 
 
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler çerçevesinde Öcalan'ın Erbil'e götürüldüğüne yönelik iddiaların sorulması üzerine Ergin, "Erbil'e dönük, İmralı'daki hükümlünün oraya götürüldüğüne dair iddia tamamen gerçek dışı. Düşünülmesi bile söz konusu değil. Tebessümle karşılıyorum sadece" şeklinde yanıt verdi. Gazetecilerin sürece ilişkin yapılacak yeni görüşmelerin kimlerle yapılacağına ilişkin soruları üzerine Ergin, yürütülmekte olan bir süreç bulunduğunu hatırlattı. Bu sürecin sağlıklı şekilde sonuçlanması noktasında tarafların dikkatli olduğunu belirten Ergin, "Siyaset kurumu da başta BDP ve istihbarat birimlerimizin yaptığı görüşmeler, bütün bunlar beraberce düşünülen çalışmalar. Önümüzdeki günlerde biraz beklersek neticeyi beraberce göreceğiz, kimler gidecek, ne zaman gidecek. Sağlıklı bir zeminde yürümesi için gayret sarf ediliyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
4.Yargı Paketi
4. Yargı Paketi'ne ilişkin sorular üzerine Adalet Bakanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarında neler varsa yeni paketin içinde onları karşılayacak düzenlemeler bulunmasına çalıştıklarını ifade etti. 4. Yargı Paketi'nin Avrupa Konseyi ile yürütülen platformlarda yapılan çalışmaların ürünü olduğunu belirten Ergin, çalışmanın Türkiye'deki insan hakları ihlallerinin önlenmesine, temel özgürlük alanlarının güçlendirilmesine dönük olduğunun altını çizdi. Düzenlemenin yasalaşması durumunda Türkiye'de demokratik altyapının daha da tahkim edilmesine hizmet edeceğini ifade eden Ergin, paketle ilgili olarak, "Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu toplantısı yapılabilirse o toplantıda değerlendirilmesini ümit ediyorum" şeklinde konuştu. 
 
Askeri yargılama izni
Ergin, bir gazetecinin Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklu yargılanması konusunda, MİT görevlileriyle ilgili yapılan düzenlemeye benzer düzenleme yapılıp yapılamayacağı yönündeki sorusuna şöyle yanıt verdi: 
"Bu tür talepleri bireysel olarak değerlendirmem doğru olmaz. Bu politikaların belirlendiği zeminler vardır, parti yetkili kurulları, Bakanlar Kurulumuz vardır. Buralarda bu tip teklifler, düşünceler değerlendirilir, olgunlaştırılır, ondan sonra kamuoyuyla paylaşılır. Önümüzdeki süreci beraberce izleyelim." 
BDP Grup Toplantısı'nda Gültan Kışanak'ın, '4. Paketi İmralı ile görüşeceğine 3 metre aramızda mesafe var, bizimle görüşsün' sözlerinin anımsatılması üzerine Ergin, "Orayla öyle bir görüşme varsa Gültan Hanım doğru söylemiş ama orayla öyle bir görüşme yoksa bu konularda doğru söylememiş demektir. Biz 4. Yargı Paketi'nin temelini 2011'de yaptığımız çalıştaylara bağladık. O tarihten bu yana da aynı şeyleri söylüyoruz" dedi. 2011 yılının Kasım ayından itibaren çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Ergin, çalışmaların temelinin AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarının nedenlerini ve sonuçlarını ortadan kaldırmaya dönük olduğunu ifade etti. Ergin, 4. Yargı Paketi'nin Meclis'ten geçtiğinde Türkiye'deki insan haklarının, ifade, medya, düşünce özgürlünün güçlendirilmesi sonucunu doğuracağını kaydetti.