Öcalan'ın Ergenekon üyesi olup olmadığı sorulacak

Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Öcalan'ın Ergenekon üyesi olup olmadığının sorulmasını kararlaştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birinci Ergenekon Davası'na bakan mahkeme heyeti, terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'ın, iddia olunan "Ergenekon Terör Örgütü" üyesi olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünden sorulmasını kararlaştırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkeme heyeti tarafından alınan 63 maddelik ara kararlar, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı.

Buna göre, mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talebi doğrultusunda, PKK terör örgütünün MİT tarafından kurulduğu yönündeki iddiaların ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın "Ergenekon Terör Örgütü üyesi" olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulmasını kararlaştırdı.

Öcalan'la ilgili dava dosyasının, tetkik ve iade edilmek üzere Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.

JİTEM'in varolup olmadığı da sorulacak

Mahkeme heyeti, JİTEM'in (Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) varolup olmadığının sorulmasını kararlaştırdı. Heyet, JİTEM'in zaman içerisinde Asayiş Komutanlığı Karargah Bölüğü, İstihbarat Değerlendirme Merkezi gibi isimler alıp almadığını ve bu birimlerin başkanlarının isimlerinin sorulmasını isterken, Ümit Oğuztan'dan ele geçen belgedeki hususların doğru olup olmadığını, şehit Orgeneral Eşref Bitlis'in Jandarma istihbarat birimlerinden birinin lağvedilip edilmemesi yönünde bir talimatının olup olmadığını, bu konuda Eşref Bitlis tarafından soruşturma açılıp açılmadığını, varsa akıbetinin sorulmasını, yazılacak yazıya da dosyada bulunan JİTEM'le ilgili belgelerin eklenmesini karara bağladı.

Askeri Yargıtay Başkanlığı'na müzekkere yazılarak Talat Aydemir dosyasının tetkik ve iade edilmek üzere istenilmesine hükmeden mahkeme heyeti, dava sanıklarından Serhan Bolluk hakkında açılan ve bu davayla birleştirilen ve Bolluk'un öldürülmesine iştirak ettiği iddiasıyla yargılandığı Hakan Saraylıoğlu'nun, 2006 yılında kaldığı düşünülen İstanbul Aksaray ve Hocapaşa'daki otel kayıtlarının istenilmesini kararlaştırdı.

Susurluk raporu ve eklerinin mahkeme tarafından incelenip, devlet sırrı kapsamında herhangi bir bölüm olmadığının tespitinden sonra, sanıklar ve avukatlarına raporun verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na müzekkere yazılarak, tutanaklarda bahsi geçen ihbar ses kaydının istenilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na müzekkere yazılarak, MİT'ten gönderilen karargah evleri belgesinin asıl nüshasının nerede olduğu ve akıbetinin sorulmasına hükmetti.

Türk Hava Yolları, Onur Air ve Atlas Jet adlı havayolu firmalarına müzekkere yazılarak, sanık Alparslan Aslan'ın 2006 yılı uçuş ve rezervasyon kayıtlarının istenilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, Oktay Yıldırım'ın askeri yargıda devam eden dava dosyasının da tetkik ve iade edilmek üzere istenilmesini hükme bağladı.

Sanıklardan ele geçtiği iddia olunan ve menşe olarak askeri makamlara ait olduğu anlaşılan belgelerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı ve varsa akıbetlerinin Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gelen tüm telefon kayıtları üzerinde ayrıntılı bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı'na müzekkere yazılarak "Türk İntikam Tugayı" hakkında kayıtların ayrıntılı bilgi notu şeklinde gönderilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, kaldırılan İstanbul DGM Başsavcılığına da Susurluk Davası nedeniyle, Sanık Veli Küçük için ilgili mercilerden soruşturma izni istenip istenmediği hususunun sorulmasına hükmetti.  

 

Danıştay saldırısından önce, Danıştay 2. Daire Başkan ve üyelerine tehdit içerikli fakslar geldiği konusunda bilgiler bulunduğundan, söz konusu tehditlerin olup olmadığının, varsa akıbetlerinin sorulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ve Danıştay Başkanlığı'na yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, 19 Mart 2008 tarihinde Danıştay Başsavcısına yapılan ölüm tehdidine ilişkin mesajla ilgili olarak herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığının, yapılmışsa akıbetinin ve soruşturma açılıp açılmadığının, belgede belirtilen IP numarasının kullanıcısının tespit edilip edilmediğinin sorulması, varsa buna ilişkin belgelerin celbi için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve Yargıtay Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkemede 3 kişi tahliye edildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, verilen aranın ardından, 5 ve 8 Ekim tarihlerindeki duruşmalarda yapılan taleplere ilişkin aldıkları kararları açıkladı.

Başkan Şengün, dosya kapsamı, tutuklulukta geçirilen süre, delil durumu dikkate alınarak sanıklardan Erol Ölmez, Kahraman Şahin ve Ümit Oğuztan'ın tahliyelerine karar verdiklerini belirtti. Şengün, bu sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu bildirdi.