Ödeme teknolojilerinde yeni merkez Türkiye

Teknoloji şirketi VeriFone, Türk yöneticiler ile bölgenin tamamının bağlandığı yeni ödeme teknolojileri geliştirme merkezi haline geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ 

Ödeme sistemleri konusunda dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan VeriFone, son aylarda yaptığı atamalar ile Türkiye çevresindeki geniş bir pazarı Türk yöneticilere emanet etti ve yönetim merkezi olarak Türkiye’yi seçti. 

VeriFone’un Türkiye, Güney Avrupa ve Rusya’dan sorumlu Genel Müdürü Onur Altınbaş, Türkiye’nin önemini şu şekilde aktardı: “Çevredeki ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye ödeme sistemleri teknolojisinde oldukça önde. Veri- Fone Türkiye ofisi de yalnızca pazarlama değil aynı zamanda bir yazılım geliştirme merkezi olarak da çalışıyor. VeriFone Türkiye’nin yıllardır süregelen başarısı sebebiyle, bölgenin tamamının bağlandığı merkez haline geldi.” 

Ödeme teknolojilerinde yenilikler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Mağaza, müşteri ve bankaları ilgilendiren bu devasa sektördeki tüm değişimler birbirine bağlı teknoloji ekosistemlerinin uyumlu bir şekilde çalışması ile meydana geliyor. Yakın zamanda Maliye Bakanlığı tarafından getirilen zorunluluk ile mobil POS cihazları aynı zamanda yazar kasa özelliğine sahip olması gerekti. Bu dönüşüm sonrasında ise 2015 yılının sonuna kadar yazar kasaların da değişmesi gerekecek. Önümüzdeki dönem POS ve yazar kasa sektöründe yaşanacak olan değişimin sektörü hızlandıracağını vurgulayan VeriFone Güney Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Bülent Özayaz, şöyle dedi: “Şu anda Türkiye’de 2,3 milyon POS cihazı var. Bunların yaklaşık 1,2 milyonu VeriFone. Biz bu güne kadar bankalar ile çalışırdık. Şimdi yeni sistem ile beraber üye işyerleri ile çalışmaya başladık. Biz de bu yeni sürece uygun olarak yeni bir ekip ile çalışmaya başladık. 2016 yılına kadar değişecek olan 2,5 milyon adetlik yazar kasa pazarına yönelik de hazırız.” 
Onur Altınbaş, mobil POS dönüşümünde VeriFone’un Türkiye’ye özel olarak yatırım yaptığını ve yeni nesil cihazların artık ticareti daha da değiştireceğini belirterek şöyle dedi: “Türkiye’de şu anda uygulamaya konan cihazlar Maliye ve TÜ- BİTAK’ın yayınladığı bazı standartlara göre geliştirilmiş özel cihazlar. VeriFone, şu andaki mobil POS dönüşümündeki cihaz adetleri çok olmasa bile, yeni yatırım ile cihaz geliştirdi. VeriFone’da geçtiğimiz aylarda meydana gelen yönetim değişikliği sonrasında artık ticareti kolaylaştırma üzerine bir yaklaşım ile çalışıyoruz. Yeni cihaz ve teknolojiler artık mağaza ve müşteri ilişkileri açısından yepyeni fırsatlar yaratıyor. Bu yeni cihazlar sayesinde artık müşterinizi tanıyabiliyor, işlemleri kayıt altına alabiliyor ve ona özel fırsatlar sunabiliyorsunuz.” 

Temassız sistemlerde ikinci dalga gelecek 

Yeni nesil ödeme cihazlarının ve ara birimlerinin kendileri için bir tehdit olmadığını söyleyen Onur Altınbaş, VeriFone’un yalnızca bir donanım üreticisi değil, ödeme işlemini uçtan uca yöneten teknolojileri geliştiren bir şirket olduğunu belirtiyor. Altınbaş, yeni sistemler ve VeriFone’un buradaki rolü hakkında şöyle dedi: “Ödeme sistemleri o kadar hızlı gelişiyor ki artık iPhone üzerinden bile ödeme yapabilir hale geliyorsunuz. Bu yeni arabirimler bizim teknolojilerimiz için yepyeni alanlar. VeriFone olarak biz yalnızca donanım değil daha çok yazılım ve servis tarafında hizmet veriyoruz. Dolayısıyla her ödeme ve bunu kullanan cihaz aslında bizim ürettiğimiz altyapı üzerinden geçmiş oluyor. Öte yandan elbette kurumlar her işi yapan cihazları değil ancak belirli bir işe odaklı cihazları kullanmayı tercih ediyorlar ve bu bir süre devam edecektir. Kesintiye uğramayan, her türlü ortamda kullanılabilecek kadar sağlam, kullanımı, arabirimi kolay ve güvenli bir ödeme cihazı kullanmak tercihte ön plana çıkıyor.” 

Birkaç yıldır Türkiye’de bulunan temassız ödeme sistemlerinin Avrupa örneklerine kıyasla daha az kullanıma sahip olduğu ve maalesef başarısız olduğunu belirten Bülent Özayaz, ikinci bir akımın yakın zamanda geleceğini söyledi. Ödeme limitleri konusunda da yeni çalışmalar olduğunu aktaran Özayaz şöyle dedi: “Şu andaki birçok temassız ödeme noktasında VeriFone POS cihazları kullanılıyor. Burada bankaların daha yoğun bir tanıtım yapacaklarını ve gelecek dönemde temassız ödeme sistemlerinin yaygınlaşacağını düşünüyoruz.” 

Saha operasyonlarına yönelik mobil hizmetler de sunduklarını belirten Özayaz, yeni nesil cihazların yeteneklerini şu şekilde anlatıyor: “Örneğin damacana su dağıtım şirketlerinde kullanılan POS cihazlarımızda saha operasyonları için özel çalışmalar yapıyoruz. Merkeze su siparişi geldiğinde POS cihazlarındaki GPRS sayesinde en yakın dağıtıcıyı merkez bulabiliyor ve VeriFone POS cihazına siparişi ve adresi gönderebiliyor. VeriFone olarak biz, cihazlarımıza farklı uygulamalar ekleyebiliyor, sadakat sistemleri ile entegre edebiliyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir