ODTÜ'de '1071' gerginliği

ODTÜ'de 1071 Malazgirt Bulvarı'nın açılışını protesto eden gruba polis biber gazı ile müdahale ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri kampüs içerisinde yapılan 1071 Malazgirt Bulvarı'nın açılışını protesto etmek amacıyla kampüse girmek istedi. Özel güvenlik görevlilerinin buna izin vermemesi üzerine arbede yaşandı. A1 Kapısı'ndan girmek isteyen grup, güvenliği aşarak içeri girdi. Bunun üzerine yaklaşık 500 öğrenciyi dağıtmak için polis biber gazlı müdahalede bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak 1071 Malazgirt Bulvarı'nın, OTDÜ arazisinden geçtiği gerekçesiyle protesto eden grup, üniversite yerleşkesinde toplandı.

Pankart ve sloganlar eşliğinde A4 Kapısı'na doğru yürüyen protestocular, burada barikat oluşturan güvenlik güçleri tarafından durduruldu.

Polis, kalabalığın kampüsün dışına çıkmasına izin vermeyeceklerini, basın açıklamasının kampüste yapılmasını istedi. Göstericiler ise açılış töreninin yapılacağı alana yürümek istediklerini söyledi.

Kampüs içerisindeki öğrencilerle polisin karşılıklı bekleyişi sürüyor.

İŞTE ODTÜ'DEKİ MÜDAHALEDEN KARELER

Açılışı Başbakan Erdoğan yaptı

Öğrenciler ile polis arasındaki gerilim devam ederken, bulvarın açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katılımıyla gerçekleştirildi.

cats-005.jpg

Bulvarın ODTÜ'den geçen bölümüne engel olmak için ortaya konan şiddeti, vandallığı, çirkinliği tüm Ankara ile Türkiye ile gördüklerini, takip ettiklerini belirten Erdoğan, 1071 Malazgirt Bulvarı'nın açılış töreninde şunları kaydetti:

''Bahaneleri neydi? Güya ağaç kesiliyormuş. Öyle olmadığını, tam tersine proje kapsamında çok sayıda ağaç dikileceğini, yeşillendirme yapılacağını söylememize rağmen 'istemezük' tavırlarından vazgeçmediler. Biz bu tavrın yabancısı değiliz. Bir İstanbullu olarak boğaz köprülerinin hepsinde de aynı tavrı gördük. Şimdi üçüncü boğaz köprüsüne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne de aynı şekilde 'istemezük' diyorlar. Kim bu zihniyet? CHP zihniyeti ve onun solundaki zihniyet. İstanbul'daki yeni havalimanı konusunda aynı şeyi yapıyorlar 'istemezük.' Marmaray'da aynı şeyi yaptılar 'istemezük', isteseniz de istemeseniz de biz bunları inşa ede ede Türkiye'yi büyütüyoruz.''

"Buyrun ağaçlar, yemyeşil çimler"

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnşaat aşamasında yeri değiştirilen birkaç yüz ağacı bahane ederek engellemeye çalıştıkları 1071 Malazgirt Bulvarına ne kadar ağaç dikildi biliyor musunuz? Yolun refüjlerine ve çevresine 105 bin çalı, 177 bin çiçek, 75 bin metre kare çimen, bin 22 adet 15-25 yaş arası ıhlamur ağacı, 3 bin 105 adet de büyük boylu sedir, karaçam, göknar, mavi ladin türü ağaç dikildi. Şimdi soruyorum kim çevreci? Bu gençler aldanmış, bu gençler aldatılmış, bu gençler farklı gözlüklerle dünyaya bakıyorlar. Maalesef. Peki şu güzellikleri görecekler mi? Takdir edebilecekler mi? Buyrun ağaçlar, yemyeşil çimler. Asla, çünkü bunlar yapılanı görmez. Sadece engel olmaya çalışır. Bunlar daha şu ağaçları yerlerinden sökmeye çalışırlar. Ortada bırakırlar, bunlar bir yerleri taşlamak için bir bakıyorsunuz parke taşlarını da sökerler. Ellerinde molotof kokteylleriyle esnaflarımızın dükkanlarındaki cam, çerçeveyi indirdiler. Bunlar halkını da sevmez, vatandaşını da sevmez.''

Bu konularda ilginizi çekebilir