Öğrenci yurdu çöktü: 17 ölü 27 yaralı

Konya'nın Taşkent ilçesinde saat 05.00 sıralarında üç katlı bir öğrenci yurdu çöktü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, üç katlı bir öğrenci yurdu çöktü. Çöken kız yurdunun enkazından 17 ölü 27 yaralı çıkarıldı.

Konya Valisi Osman Aydın, saat 05.00 sıralarında kız öğrencilerin kaldığı yurtta patlama meydana geldiğini söyledi. Patlamanın ardından binanın çöktüğünü ve kurtarma çalışmalarının başladığını belirten Aydın, yaralı 20'den fazla öğrencinin  Konya'daki hastanelere gönderildiğini, sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaştığını söyledi.

Vali Aydın, binanın çökmesine tüp patlamasının neden olduğunun sanıldığını kaydetti. Kur'an kursunun yurt binasında kaç kursiyerin kaldığı konusunda net bir bilgi verilmezken, bu sayının 35 ile 50 arasında olabileceği ifade edildi. 

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci yurt binasında meydana gelen göçükte arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kurtarma ekiplerinin enkaz altında 3 öğrenci ile konuşarak irtibat kurduğunu, bu öğrencilerin kurtarılması için enkazda yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Küçükkendirci, "Enkaz altından, irtibat kurduğumuz 1 öğrenciyi sağ olarak çıkardık. Durumu gayet iyi. Elleriyle yüzünü kapatıyordu. Bilinci yerinde ve sağlıklı" dedi. 

"Mutfakta gaz hortumu çıkmış"

Balcılar beldesinde çöken yurt binasından kurtarılan ilk öğrencilerden biri olan 13 yaşındaki Merve Avcı, ilköğretim 8. sınıfa geçtiğini ve Konya'da yaşadığını söyledi. Büyükbaba ve büyükannesinin Balcılar'da yaşadığını belirten Avcı, okullar tatil olduktan sonra Kur'an öğrenmek için yatılı olarak yurda yazıldığını aktardı.

Vücudunda hafif sıyrıklar olan Merve Avcı, 3 katlı yurt binasında 6 kişilik personelle birlikte yaklaşık 50 kişinin bulunduğunu söyledi. Avcı, bu sabaha karşı yaşanan olayı şöyle anlattı:

"Sabah saatlerinde namaza kalktık. Ben abdest almaya aşağı indim. Zemin kattan kuvvetli bir hışırtı geliyordu. Yurttaki iki hocamızla birlikte mutfağa girdik. Hocalarımızdan biri, 'mutfakta gaz hortumu çıkmış' dedi. Ben mutfağın kapısında duruyordum. Hocalarımız 'kapıyı kapat' dediler. Ben de ikinci kata çıktım. Binada panik yoktu, hatta öğrenciler yataklarındaydı. Ben yukarı çıktıktan 5 dakika sonra aşağıdan yatakhanelere gaz kokusu gelmeye başladı ve hemen ardından çok şiddetli bir patlama meydana geldi. 5 arkadaşımla birlikte patlamadan sonra binanın ayakta kalan kısmındaydık. Zemin kattan yukarı doğru çıkan alevleri çok yakımızda hissettik. kapıyı açtığımızda binanın yarısının yıkıldığını ve sadece bizim bulunduğumuz bölümün ayakta kaldığını gördük. Üzerime iki tahta parçası devrilmişti. Bağırarak yardım istedim. Yardıma gelenler beni kurtardı. Önemli bir sağlık sorunum olmadığı için hastaneye götürülmedim."

Öte yandan çevre sakinleri ve belediyede çalışan bazı görevliler, yurt binasında tüp bulunmadığını, gazla çalışan bir tesisatın kurulu olduğunu söyledi.

"Diyanet İşleri Başkanlığı ile bağlantısı yok"

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Konya Taşkent'teki yurdun çökmesiyle ilgili olarak kendisine ulaşan bilgilerin, "yurdun Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir organik bağlantısının olmadığı şeklinde" olduğunu söyledi. 

Yazıcıoğlu, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile Tarım ve Köyişleri Başkanlığı'nın işbirliğinde Türkiye'nin Afrika'ya Açılım Stratejisi çerçevesinde hazırlanan "TİKA-Afrika Tarımsal Kalkınma Programı" toplantısının girişinde, gazetecilerin Konya Taşkent'teki yurdun çökmesi ile ilgili sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin "Yani yurt kaçak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Yazıcıoğlu, "Bilemiyorum. O konuda bilgi sahibi değilim. Bazıları derneklere ait olabiliyor. Bana oluşan bilgiye göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kursu değil" yanıtını verdi. 

Yazıcıoğlu, "Kaçak olduğu tespit edilirse ne olacak?" sorusu üzerine, "Bunların denetim mekanizmaları vardır. Yapılacak şeyler vardır. Her şeyin müeyyidesi var" dedi. 

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binası enkazında arama kurtarma çalışmaları, canlı belirtisi olan bir noktada devam ediyor. 

Ankara'dan 4 askeri helikopterle gelen yaklaşık 30 kişiden oluşan jandarma arama kurtarma ekibi, enkazda çalışmalarını sürdüren diğer ekibe dahil oldu. 

Çalışmalarda helikopterle Ankara'dan getirilen K-9 arama kurtarma köpeği de kullanılıyor. Jandarma enkaz çevresinde güvenlik çemberi oluşturdu. 

Enkazdan yaralı olarak 3 öğrencinin çıkarılmasının ardından, yurt enkazının yukarısından geçen yol boyunca toplanarak çalışmaları izleyen vatandaşlara megafonla canlı dinleme çalışmasının başlayacağı belirtilerek, sessiz olmaları ve 10 dakika boyunca yere oturmaları istendi. 

Daha sonra elinde megafon olan görevli, "Sesimi duyan var mı varsa duvara vursun veya bağırsın" dedi. 

Yapılan dinleme sonunda cihazların bir noktada canlı belirtisi tespit etmesi üzerine enkaz kaldırma çalışmaları o noktada yeniden başladı. 

Ankara'dan helikopterle olay yerine gelmek üzere İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun hareket ettiği öğrenildi. 

Kızılay personel ile kumanya gönderdi

Türkiye Kızılay Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Kızılayı Hadım Şubesi, olayın hemen ardından bölgeye ulaştı. Ankara'da bulunan Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi de bölgeye içlerinde psikososyal destek uzmanının da bulunudğu 4 kişilik uzman personel gönderdi. 

Türk Kızılayı Konya Tıp Merkezi alarm durumuna geçirilirken, Konya şubesi tarafından kaza alanında görev yapan arama kurtarma, sağlık ekipleri ve vatandaşlara dağıtılmak üzere bölgeye kumanya sevk edildi. 

Açıklamada, yaralılara gerekli olabilecek kan temini ve psikososyal destek hizmeti için tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. 

3 yaralı, askeri helikopterle Konya'ya getirildi

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesindeki çöken kız yurdu enkazından çıkarılan 3 yaralı, askeri helikopterle Konya'ya getirildi. Alınan bilgiye göre, enkazdan çıkarılan yaralılardan Emine Dağtekin (14), Esmanur Durmuş (12) ve Fatma Göktaş (19), 2 askeri helikopterle Konya'ya getirildi.

"3 kişinin hayati tehlikesi var"

 

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander, hastanelerine gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesinin olduğunu söyledi. 

Cander, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzücü bir olayla karşılaştıklarını, olayla ilgili 3'ü hava ambulansıyla, 7'si de kara ambulansıyla olmak üzere toplam 10 yaralının hastanelerine geldiğini söyledi. 

Bu sabah saat 08.00'den sonra yaralıların hastanelerine gelmeye başladığını ifade eden Cander, "Hastanemize gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesi var. Vücudunda yanıkları olan Fatma Özbağrıaçık (16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Büşra Güneş'in (14) ise tedavisi hastanemizde sürüyor. Hastanemize ilk gelen yaralılarda bacaklarında kırık, kafatasında çatlak, karın içinde zedelenmeler vardı. Hastaların tedavileri sürüyor" dedi. 

Sevk edilen Fatma Özbağrıaçık ve Teslime Dağtekin'in vücutlarının yüzde 40-50'sinde ikinci derece yanık olduğunu belirten Cander, hastanelerinde tedavisi süren Büşra Güneş'in ise vücudunun yüzde 20'sinde ikinci derece yanık olduğunu söyledi. 

Öte yandan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP İl Başkanı Ali Yücel ile hastaneye gelerek yaralıları ziyaret etti. 

Yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, patlamanın ardından olay yerinde çalışmaları koordine etmek amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürü Hasan İpek'in olay yerine gittiği ifade edildi. 

Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla arama-kurtarma çalışmaları kapsamında Konya Sivil Savunma Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Afet Yardım Kurtarma Timi'nden 2'şer ekip, Karaman Sivil Müdürlüğü ve Konya Belediyesi Sivil Savunma'dan 1'er ekip, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait 2, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 3 arama-kurtarma helikopteri, İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait acil sağlık ekibinin çalışmaları yürüttüğü kaydedildi. 

Şu ana hayatını kaybeden 16 kişiden 1'inin isminin Elif Tuğyan olduğu, 15 kişinin de kimlik tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

Yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler ise şöyle: 

-Asude Akdere, Teslime Akcan, Cennet Tatmaz, Meryem Özbağrıaçık, Ünzile Semerci, Meryem Semerci, Semra Kambur, Züleyha Kulu, Zahide Kambur, Dilek Türker (Numune Hastanesi), 

-Fadimana Toz, Aysun Erdoğan, Teslime Gümüştekin, Zehra Parlatıcı, Seher Sümer, Selma Doğrul, Z. Büşra Demirtaş, Tuba Güllü, Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi), 

-Şerife Atayer, Fatma Özbağrıaçık, Teslime Dağtekin, Büşra Güneş, Ayşe Semerci, Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi), 

-Fadime Dağtekin, Menekşe Vural (Konya'ya sevk).  

"Elif Beyza Tuğyan, Fadimana Toz, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Semra Ünal, Fadime Yazıcı, Leyla Semerci, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Hatice Doğru" 

Açıklamada, enkaz altında oldukları tahmin edilen 5-6 kişiye ulaşma çabalarının devam ettiği kaydedildi. 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı balcılar beldesinde çöken kız yurdunda şu ana kadar kendilerine verilen bilgiye göre, 16 ölü, 27 yaralı olduğunu söyledi. Atalay, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, askeri helikopterle Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesine geldi. 

Yetkililer tarafından karşılanan bakanlara, yurt binasının çökmesi olayı ile ilgili son durum hakkında bilgi verildi. 

Enkaz alanında incelemede bulunan ve arama-kurtarma çalışmalarını izleyen bakanlar, Balcılar Belediye Başkanı Mehmet Demirgül ile de görüştü. 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada, yine çok üzücü bir olay yaşadıklarını, sabahın erken saatlerinde binanın çökmesi sonucu çocukların hayatını kaybettiğini söyledi. 

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Atalay, "Bu durum kolay dayanılacak bir şey değil. Milletimize de başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımız tedavi altında. Biz sabah Başbakan'ımızı erken saatte bilgilendirdik. Zaten ekipler olay yerine çok erken gelmiş. Jandarma, Genelkurmay Başkanlığına bağlı özel ekipler, sağlık bakanlığı ekipleri, sivil savunma ekipleri burada" dedi. 

"Yaralı olarak kurtulanlar şansımızdır" diyen Atalay, şunları kaydetti: 

"Üzüntülerimiz çok büyük. Fakat yerel birimler, yöneticiler herkes seferber oldu. Şimdi yapacak iki işimiz var. Birincisi yaralılar üzerinde titizlikle durmak. Şimdi Konya'ya gidip yaralılarımızı ziyaret edip, daha iyi tedavi olmaları için çalışacağız. İkincisi de aileleri teselli etmek. Şu ana kadar bize verilen bilgilere göre 16 ölü 27 yaralı var. Göçük altında 4, 5, 6 civarında çocuk olduğunu sanıyoruz. Kesin rakamlar belli değil." 

Bir gazetecinin binanın ruhsatının erkek yurdu olarak alındığı, ancak kız yurdu olarak kullanıldığı yönünde bir iddia olduğunu hatırlatması üzerine Atalay, "Şimdi hayatlarla ilgileniyoruz" dedi. 

Yurt MEB kayıtlarında var

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB), Konya'nın Taşkent ilçesinde çöken yurdun bakanlığın kayıtlarında olduğu, ancak dernek tarafından Konya Valiliğine gerekli belgeler gönderilmeden ek bina yapıldığı bildirildi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Konya'nın Taşkent ilçesinde 17 çocuğun ölümüyle sonuçlanan "elim bir olay" meydana geldiği ifade edilerek, olayda hayatını kaybeden çocuklara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileğinde bulunuldu.

Bir dernek tarafından 27 Eylül 2000 tarihinde açılan Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdunun bakanlığın kayıtlarında olduğu, denetimleri ve diğer belgelerin tetkikinden yurtla ilgili soruna rastlanılmadığı ve ortaöğretim öğrencilerinden başka kimsenin kalmadığının rapor edildiği kaydedildi. Yurdun denetimlerinin mevcut mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde düzenli bir şekilde yapıldığının da tespit edildiği belirtildi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"17.04.2008 tarihinde dernek, yeni bir ek bina yapılmasına ilişkin resmi yazıyla Konya Valiliğine müracaat etmiştir. Valiliğin 05.05.2008 tarihli ve 24041 sayılı yazıyla Taşkent Kaymakamlığına yazdığı yazıda, halen faaliyette olan erkek yurdunun kız öğrencilere, yeni yapılan binanın da erkek öğrencilere hizmet verebilmesi için Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 7. maddesinde belirtilen belgelerin tamamlanıp gönderilmesi halinde talebin incelemeye alınacağı kendilerine bildirilmiştir. Buna karşın geçen zaman zarfında herhangi bir bilgi ya da belge Konya Valiliğine ulaştırılmamıştır.

Bunun yanında olayın meydana gelmesinin ardından Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik tarafından elim hadisenin tüm boyutlarıyla incelenmesi amacıyla Teftiş Kurulu Başkanlığına talimat verilmiştir. Talimat üzerine bölgede inceleme yapmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir."

1 öğrenci daha enkazdan ölü olarak çıkarıldı

Ayrıca alınan bilgiye göre akşam saatlerinde yurt binasının enkazda devam eden arama kurtarma çalışmalarında bir öğrencinin daha cesedine ulaşıldı.  Cesetler Hadim Devlet Hastanesine morguna kaldırıdı. Böylece olayın ardından ölü sayısı 17'ye yükselmiş oldu.