Öldürülen leopar İran Parsı çıktı
TÜBİTAK, Diyarbakır'da geçtiğimiz günlerde öldürülen hayvanın, İran Parsı alt türüne ait olduğunu bildirdi
ANKARA - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın Solmaz köyünde çobanlar tarafından öldürülen hayvanın, Anadolu Parsı olmadığını, İran Parsı alt türüne ait olduğunun belirlediğini açıkladı.
TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde öldürülen leoparın DNA'ya dayalı yöntemle tür tanımlaması tamamlandı.
TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün yaptığı çalışmalarda öldürülen hayvanın, Anadolu Parsı olmadığı, İran Parsı alt türüne ait olduğu belirlendi.
Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bayram Yüksel, hayvanın dokusundan elde edilen DNA örneğinin, mitokondriyel DNA dizisi bakımından incelendiğini ve öldürülen hayvanın Anadolu Parsı olmadığının, İran Parsı (Panthera pardus saxicolor) alt türüne ait olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Yüksel, bu leopar türünün, İran leoparı, Kafkas leoparı ya da Orta Asya leoparı olarak da isimlendirildiğini, bu türün İran'da, Kafkaslar'da, Türkiye'de, Azerbaycan'da ve Ermenistan'da yaşadığını belirtti. Leoparın ilk vurulduğunda Anadolu Parsı olduğu iddialarının ortaya atıldığını anımsatan Yüksel, Türkiye'den şu ana kadar DNA analizi yapılan az sayıda leopar örneklerinin içinde Anadolu Parsı'na henüz rastlanmadığını kaydetti.
Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünde toplam on beş yaban büyük memeli türü üzerinde çalışmalar yapılmakta olduğunu belirten Yüksel, bu türler arasında sırtlan, kurt, tilki gibi yırtıcılarla, kızılgeyik, ceylan, karaca gibi otçul türler olduğunu ifade etti.
Yüksel, yaban hayatının korunması çalışmaları kapsamında, soyu tükenmekte olan bu türlerin genetik tanımlanmasının yapıldığını ve hücre bankalarının oluşturulduğunu bildirdi.