Olin, yılda 30 bin ton rafine yağ üretip Kore'ye bile satıyor

Günde 300 ton ayçiçeği tohumu işleyen şirket, işlediği yağları Bulgaristan, Makedonya, Kıbrıs, AB ülkeleri dışında Avustralya ve Kore gibi uzak ülkelere de ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET HANİFİ GÜLEL / EDİRNE

Ayçiçeği tohumundan yağ üreten Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ Olin markası ile günlük 300 ton ayçiçeği tohumu işleme kapasitesiyle, yılda 30 bin ton rafine yağ üretiyor. Başta ayçiçeği olmakla birlikte, mısır, kanola ve zeytin yağı da işleyen şirket, genelde Bulgaristan, Makedonya, Kıbrıs, AB ülkeleri, Avustralya ve Kore gibi uzak ülkelere de ihracat gerçekleştiriyor.

Fabrikanın konumu, yerli hammadde teminini kolaylaştırdı 

Sektörde 1972 yılından beri faaliyet gösterdiklerini ve ayçiçeğini işlemek amacıyla kurulan tesise zamanla rafine ünitesi, yan ürünü değerlendirmek üzere kurulan yem fabrikasını da takviye ettiklerini belirten Edirne Yağ Sanayi Genel Müdürü Mehmet Edip Ağaoğulları, “En önemlisi ürünlerimiz için seçtiğimiz Olin markası, 1978 yılından beri ülke genelinde yüksek bilinirlik oranına sahip sayılı markalardan biridir. Fabrikamız günlük 300 ton tohum kırma kapasiteli bir ekstraksiyon ünitesi ile yine günde 250 ton üretim kapasiteli bir 'kontinü rafinasyon' tesisinden oluşuyor. Hammadde temin imkanlarına bağlı olarak yılda yaklaşık 50 bin ton ayçiçek tohumu işliyor. Bundan 30 bin ton rafine yağ üretiliyor” diye konuştu. 

Türkiye’de kurulmuş az sayıdaki modern tesislerden biri olduklarını vurgulayan Ağaoğulları şu bilgileri verdi: “Ayçiçeği tohumunun yaklaşık yüzde 60’ı Trakya bölgesinde yetişiyor. Ayçiçeği tohumu üretiminin yaygın olduğu ülkelerin çoğu bize komşu ülkelerdir. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye, 40 milyon ton olan dünya üretiminin yüzde 60’ını karşılıyorlar. Türkiye en iyi yıllarda kendi ihtiyacının en fazla yüzde 50’sini yerli üretilen tohumdan karşılayabilmektedir. Fabrikanın Edirne’de olması yerli hammadde temini bakımından bir avantajdır. Öte yandan Edirne’nin Bulgaristan’a komşu olması da ayrı bir avantaj olmaktadır. Bu nedenle gerek hasat zamanı ve daha çok hasat sonrası aylarda fabrikanın ihtiyacı ithalat yoluyla Bulgaristan’dan da karşılanabilmektedir. Fiyat hareketlerine bağlı olarak yılda yaklaşık 50 bin ton tohum ihtiyacımız olmaktadır.”

2014'te 110 milyon TL ciroya imza attı

Son 10 yılda artan yağ üreticisi ve pazar yapısının değişim gösterdiğini belirten Ağaoğulları, "Halen pazarda çeşitli ambalaj boylarında ayçiçek, mısır, kanola ve zeytinyağı satışı gerçekleştiriyoruz. Zeytinyağı hammaddesini Ayvalık bölgesinden sağlıyoruz, riviera ve sızma olmak üzere iki çeşit ürün olarak satıyoruz. 2014 yılı ayçiçek ve mısır yağı ihracatı yaklaşık 1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yurtiçi satışlarıyla birlikte 110 milyon TL ciro hasılat oldu" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir