Onbinler, Berkin için sokakta

Berkin Elvan'ın 269 günlük yaşam mücadelesini kaybetmesinin ardından yurdun dört bir yanında olaylar sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gezi protestoları sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle komaya giren Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinin ardından onbinlerce kişi protesto gösterilerinde bulunmak için sokaklara döküldü. 

Ankara'da ODTÜ'lü öğrencilerin dersi boykot edip, Kızılay’a yürüme kararı alması ile başlayan protestolar, yurdun dört tarafına yayıldı. Ankara'daki gruba polis Eskişehir Yolu’nda göstericileri yürütmemek için biber gazı ve TOMA ile müdahale etti.

Taksim'deki anmaya müdahale

Ankara'nın yanı sıra İstanbul'da da çeşitli yerlerde protesto gösterileri düzenleniyor. Taksim'de Berkin Elvan'ı anmak için toplanmak isteyen kitleye polis, Ankara'da olduğu gibi müdahale etti. Polisin TOMA ve biber gazlı müdahalesi sürüyor. Beşiktaş'ta da çok sayıda kişi Berkin için bir araya geldi. Sloganlar ve pankartlarla anma yapan grup, Taksim'e doğru ilerlemeye başladı. Berkin için İstanbul'da Kadıköy, Gazi Mahallesi, Cihangir, Maltepe, Avcılar, Bahçelievler, Şişli, Kartal, İkitelli, Esenyurt, Sarıyer, Beylikdüzü gibi yerlerde eylemler düzenlenmekte.

elvan-001.jpg

Türkiye, Berkin için ayakta

Öte yandan İstanbul ve Ankara'dan başka Eskişehir, İzmir, Trabzon, Diyarbakır, Tunceli, Çanakkale, Adana, Mersin, Giresun ve birçok yerde yurttaşlar Berkin için protesto gösterileri düzenliyor. Onbinlerce kişi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi istifaya davet ederken, Berkin'in katillerinin bulunması için slogan atıyor. 

Sabah acı haber geldi

Berkin Elvan, İstanbul Okmeydanı'nda Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almak için evden çıktığı sırada başından polisin attığı gaz fişeği ile vurulmuştu. 269 gün hastanede yaşam mücadalesi veren Elvan, bu sabah saat 07.00'de yaşamını yitirdi.

Berkin Elvan'ın ailesi Twitter'dan  ''Halkımıza: Saat 07.00 Berkin Elvan'ı evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun'' diye acı haberi duyurdu.

twir.jpg

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 269 gündür yoğun bakımda olan Berkin, bu süreçte 45 kilodan 16 kiloya düşmüş, 8 Mart'ta kalbi durmuş ve 20 dakika çalıştırılamamıştı.

berkin1.jpg

Cemevi'nde tören düzenlenecek 

Taksim Dayanışması Twitter hesabından Berkin Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde tören düzenleneceğini ve Berkin'in Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verileceğini duyurdu.

"Oğlumu Erdoğan aldı"

berkin_anne-002.jpg

Okmeydanı Hastanesi önünde gözyaşları arasında konuşan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, "Benim oğlumu benden Allah almadı, benim oğlumu benden Tayyip Erdoğan aldı" dedi. Hastane önünde Berkin için bekleyenlerin sayısı giderek artarken polisin bazı gruplara müdahale ettiği bildiriliyor. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, müdahale sırasında atılan gaz bombası nedeniyle bir kişinin yaralandığını ve tedaviye alındığını duyurdu.

POLİS BERKİN İÇİN TOPLANANLARA MÜDAHALE ETTİ

Kaybedilen 8. can

Gezi eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım ve polis memuru Mustafa Sarı yaşamını yitirmişti.

 

tttyyyaaaaaasd.jpg

Vali Twitter'dan başsağlığı diledi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Elvan için Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Mutlu, “Hayata tutunmak için uzun süre mücadele eden Berkin Elvan'ı kaybettik. Allah'tan rahmet, muhterem ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim” dedi.

Berkin için ekmekli eylem

Ayrıca Berkin Elvan için Türkiye'nin dört bir yanında 'ekmek' eylemi yapılıyor.  İlk olarak Ankara Güven Park'ta bir vatandaş önüne ekmek koyarak  oturmaya başladı. Fotoğrafın sosyal medyada yayılmasının ardından, ekmekli eylem tüm yurda sıçradı. 

Berkin Elvan Gezi olayları sırasında ekmek almaya giderken vurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Gül: Haberi görünce üzüldüm

Öte yandan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili açıklamada  bulundu. Haberi televizyonda gördüğünde üzüldüğünü söyleyen Gül, şu şekilde konuştu:

Bugün haberi görünce üzüldüm gerçekten. Bu olay olduğunda  14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini  öğrendim. Ailesine başsağlığı diliyorum.

TÜSİAD Başkanı Yılmaz'dan başsağlığı mesajı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da 269 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan için başsağlığı mesajı yayımladı.

Mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Gezi Parkı olayları sırasında gaz fişeği kapsülü nedeniyle yaralanan Berkin Elvan’ın aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz. Gezi Parkı olayları sırasında oluşturulan hoşgörüsüz atmosferin bedelini ülke olarak, gencecik insanlarımızın kaybı ve çok sayıda kişinin sakat kalmasıyla ödedik. Hiçbir şey 15 yaşındaki bir çocuğun ve Gezi olayları sırasında kaybettiğimiz diğer gençlerimizin hayatından daha önemli değildir. Gençler bu ülkenin geleceğidir. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere, hepimizin görevi, gençlerimizin, hukuk güvenliği altında, temel hak ve özgürlüklerini huzurla, umutla ve güvenle yaşayabilecekleri bir ortamı sağlamaktır. Berkin Elvan’ın vicdanımızı sızlatan son kayıp olmasını umut ederiz. Başta Berkin Elvan’ın ailesi olmak üzere, tüm yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza başsağlığı ve sabır dilerim”

Murat Ülker'den de Berkin için mesaj var

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bu sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan'la ilgili Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı.

Mesajında küçük yaşta ölen abisini hatırlatan Ülker, "Rahmetli abim Ali'yi sokakta bir kaza sonrası kaybettiğimizde beş yaşındaydım. Genç yaşta ölüm daha bir üzücü! Başımız sağolsun" ifadelerini kullandı.

"Milyonlarca Berkin'im var"

Polisin kafasına attığı biber gazı kapsülü ile komaya giren ve bu sabah yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın İstanbul'daki Adli Tıp Kurumu'nda otopsisi tamamlandı. Elvan'ın cenazesi, ailesi tarafından teslim alındı. Elvan'ın cenazesinin bulunduğu aracı Adli Tıp Kurumu çıkışında durduran kalabalık bir grup, ''Berkin Elvan umudun çocuğu'', ''Berkin Elvan 15'inde bir fidan'' ve ''Berkin Elvan onurumuzdur'' sloganları attı. Uzun süre alkış tutan topluluk, cenaze aracına karanfiller attı. 

Cenaze aracından inen Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, ''Bugün biz Berkin'imizi sonsuzluğa uğurladık ama ben sadece şunu söyleyeceğim. Benim geniş bir ailem var. Bu saatten itibaren çok candan hissediyorum, milyonlarca Berkin'im var. Türkiye'nin her yerinde insanlar sokağa dökülmüşler. Herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah Berkin'imiz hepimize umut ışığı olacak'' diye konuştu.  

Ailenin avukatı Evrim Deniz Karatana ise bugün sabah 07.00 sıralarında Berkin'i kaybettiklerini ve konuşmakta güçlük çektiğini belirtti. 

Berkin'in 9 aydır direndiğini ve kendilerinin de sabırla Berkin'in yaşama yeniden tutunmasını beklediklerini ifade eden Karatana, şunları söyledi: 

''Genç bedeni beyin kanamasına ve beyin kanamasının yarattığı vücudundaki tüm hasarlara ısrarla ve umutla direndi. Biz de direndik, bekledik, Berkin'imiz tekrar ayağa kalksın ve aramıza dönsün diye. Ama bu sabah Berkin'i kaybettik. Berkin'i elimizden aldılar. Berkin hepimizin umuduydu. Biz umudumuzu yitirmedik ama Berkin'imizi kaybettik. Çok üzüntülüyüz. Bir o kadar da öfkeliyiz. Berkin'i katledenlerin hesabı sorulana kadar hem ailenin, hem bizim mücadelemiz devam edecektir.'' 

Otopsi işleminin tamamlandığını ifade eden Karatana, Berkin'in cenazesini Okmeydanı Cemevi'ne götüreceklerini, yarın saat 12.00'de Okmeydanı Cemevi'nde tören düzenleneceğini, vurulduğu yerde yapılacak anmanın ardından saat 15.00'te Şişli Camisi'nde toplanılıp Feriköy Mezarlığı'na kadar yürünülerek cenazenin defnedileceğini bildirdi. 

"Devlet katliamının somut bir örneği"

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise bu olayda "devlet katliamının somut bir örneğinin yaşandığını" vurguladı.  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Elvan'ın ailesini aramadaki zamanlaması dolayısıyla eleştiren Çelebi,  "Şimdi ağıt yakmak değil, sorumluların vaktinde yargılandığı bir süreci isterdik. Sorumlular ne bu ülkede doğru dürüst yargılanıyor ne de özür dilemesini biliyor. Özür dilemeyi bile bilmeyecek kadar basiretleri bağlanmış bir iktidarla Türkiye karşı karşıya. Bu halk asla bu süreci unutmayacak'' diye konuştu.  

Daha sonra baba Sami Evren ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün bindiği cenaze aracı, Okmeydanı Cemevi'ne doğru yola çıktı. 

"Berkin Elvan, 15'inde bir fidan"

Berkin Elvan'ın ölüm haberini alan bir grup, sabahın erken saatlerinden itibaren Şark Kahvesi'ndeki Okmeydanı Cemevi'nde toplandı. 

"Berkin Elvan onurumuzdur" ve "Berkin Elvan 15'inde bir fidan" sloganları atan gruptakiler, üzerinde Elvan'ın fotoğraflarının bulunduğu pankart ve dövizler taşıdı. 

Pazar tezgahlarıyla Piyalepaşa Caddesi'ni trafiğe kapatan gruptakiler, buradan tekrar cemevine yürüdü. Grup üyeleri, ellerinde flamalarla cenazeyi beklemeye başladı. Adli Tıp Kurumu'ndan çıkan cenaze aracının Okmeydanı'na ulaşmasının ardından Piyalepaşa Caddesi girişinde bekleyen vatandaşlar alkış tutup ıslık çalarak, araca karanfil attı.  

Burada da slogan atan gruptakilerin, cenazenin cemevine teslim edilmesinin ardından bekleyişleri devam ediyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir