Önemli olan zihin açmak

Bağış, "Türkiye'nin Belçika dönem başkanlığında fasıl açmaması çok büyük bir eksiklikmiş gibi göstermeye çalışılıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, Belçika'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığında yeni fasıl açmamasını eleştirenlere karşılık, "Biz iki yıldır diyoruz ki, önemli olan fasıl açmak değil önemli olan zihinleri açmak" dedi.

Egemen Bağış, Swissotel'de düzenlenen "Türkiye-AB Müzakere Sürecinde Kamu-Sivil Toplum İşbirliği Toplantısı"nın açılışında konuşma yaptı.

"Türkiye'nin 45 yıllık bir beklemeden sonra 17 Aralık 2004 tarihinde mutlu sona ulaştığını ve AB müzakerelerine başlamak için siyasi kararı çıkarttığını" kaydeden Bağış, şu an itibarıyla 33 faslın 13'ünün açıldığını, geriye kalan fasılların 17'si üzerinde siyasi engel olduğunu ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış şöyle konuştu:

"Buna rağmen, 9 Kasım günü yayınlanan İlerleme Raporunda, Türkiye'nin son bir yıl içerisinde 33 faslın 33'ünde de ilerleme kaydettiğini görmek istemeyenler, Türkiye'nin müzakere sürecinin yavaşladığını, durduğunu iddia edebilirler. Bu konularda, en hafif tabiriyle bilgisiz köşeyazarları, Türkiye'nin Belçika dönem başkanlığında fasıl açmamasını sanki çok büyük bir eksiklikmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Halbuki biz iki yıldır diyoruz ki, önemli olan fasıl açmak değil önemli olan zihinleri açmak, gönülleri açmak."

İlerleme Raporunda, "her fasılda ilerleme kaydedildiğinin tespit edildiğini" belirten Bağış, bunun "Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir