Önerilerini bakanlığa sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Konfederasyonlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliğe ilişkin önerilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sundu.

Memur-Sen Konfederasyonu yetkilileri, Kamu Görevlileri Danışma Kurulunda, Bakan Çelik'e ilettikleri talepler arasında tüm kamu görevlilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını istedi.
Memur-Sen'in bazı talepleri şöyle:
"Kamu personeli istihdamında zorluk çekilen hizmet alanlarında görev yapmayı ve bu tür hizmet alanlarında uzun süre kalmayı cazip kılan pozitif ayrımcılık enstrümanları hayata geçirilmelidir.
Kamu görevlisinin ihtiyacının karşılanamadığı kamu görevlilerine, özel hizmet tazminatlarının artırımlı ödenmesi, gelir vergisi indirimi sağlanması, sosyal güvenlik priminin kişi keseneklerinin bir bölümünün de devlet tarafından ödenmesi, eş ve çocuk yardımının artırımlı ödenmesi, her yıl için 3 ay ya da 5 yıl için bir yıl fiili hizmet zammı verilmesi gerekmektedir.

Uzmanlığa atanma süreleri 3 yıldan 2 yıla çekilmelidir.
Toplam uzman kadro sayısının en az yüzde 30'u, 45 yaş sınır olarak belirlenmek üzere kurum çalışanları içerisinden sınavla atanmalı.
Kamu görevlilerine yönelik kılık-kıyafet yasağını öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılmalı.
Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağına ilişkin 657 sayılı kanundan ve sair mevzuattaki hükümler, yürürlükten kaldırılmalı.
Grev yasağı kaldırılmalı.
Emniyet hizmetleri sınıfı personeli ile Emniyet hizmetlerinde görev yapan sivil memurlar başta olmak üzere kamu görevlilerinin sendika üyesi olmasını yasaklayan hükümler yürürlükten kaldırılmalı."

[PAGE]



Mahrumiyet yeri ödeneği

Türkiye Kamu-Sen'in yetkilileri de Kurulda, sözleşmeli, geçici, vekil gibi adlar altında çalışan personelin tamamı kadrolu memur olarak değerlendirilmesini istedi.
Kamudaki personel statülerinin memurlar ve kamu işçileri olarak belirlenmesinin yer aldığı Türkiye Kamu-Sen'in bazı talepleri şöyle:
"Türkiye'de memur ihtiyacı duyulan yerler ihtiyaç durumuna göre, 3 ya da 4 ayrı kategoride değerlendirilmeli, bu yerlerde görev yapacak personelin maaşları brüt maaşlarının yüzde 40'ı, 60'ı, 80'i ve 100 fazlasıyla ödenmeli.
İl ve ilçenin özelliğine göre, bütün sosyal yardımlar ve ödemeler dahil damga vergisine tabi maaşının yüzde 40'ı ile yüzde 100'ü arasında olacak şekilde 'Mahrumiyet yeri ödeneği' ödenmelidir.
Kalkınmada öncelikli illerde görev yapan kamu görevlisi eşinin de kademe ilerlemesi teşvikinden yararlanması sağlanmalı, kademe ilerlemesi için öngörülen 2 yıllık süre 1 yıla indirilmeli.
Kadrolara atanacaklarda aranan hizmet süresinin yarısı kadar o kurumda görev yapmış olma şartı getirilmelidir.
Uzman yardımcılığından uzmanlığa geçişte, kurum içinden kadrolara yapılacak atamalarda, uzmanlık tezi ve ihtiyaç duyulmadığı takdirde yabancı dil şartı aranmayacağına dair bir hüküm getirilmelidir.
Disiplin mantığı aynen korunmalı, belirlenen disiplin cezalarının yeniden tanımlanması ve cezaların hafifletilmesi gerekmektedir.
Memurların, 'sendika kurma' hakkını düzenleyen madde metnine, toplu sözleşme ve grev hakkı da eklenmelidir.
Memurların, grev haklarını kullanmalarını yasaklayan madde, kanundan çıkarılmalıdır.
Kadın memurlara, doğumdan sonra gece nöbeti ve gece vardiyası verilemeyeceğine dair belirlenen 1 yıllık süre 2 yıla çıkarılmalıdır."

[PAGE]



Sözleşmeliler ile geçici statüdekilere kadro

KESK'in, Kamu Görevlileri Danışma Kuruluna sunduğu talepler arasında ise tüm sözleşmeliler ve geçici statüde çalıştırılanların kadroya alınması da bulunuyor.
İş güvencesinin sağlanması isteyen KESK yetkililerinin bazı talepleri şunları:
"4/C statüsünde istihdam edilenler isteklerine bağlı olarak ya 4/A kadrosuna ya da işçi kadrosuna geçirilmelidir.
Özel tazminat oranlarını belirleyen cetvel, yeniden düzenlenmeli ve kamu emekçisine ihtiyaç duyulan illerin ağırlığının artırılması gerekmektedir.
Kamu kurumlarına, kariyer meslek atanma şartlarında objektifliği, şeffaflığı tahrip eden düzenlemelerin yaygınlaştırılmasını değil var olanların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Kamu hizmeti verecek olanlarda aranan nitelikler geliştirilmeli, meslek şartları objektif kriterlere bağlanarak görevde yükselmede liyakat ilkesi esas alınmalıdır.
Disiplin suçları ve memuriyetten çıkarılmakla ilgili her türlü istismara açık konularda herkese eşit uygulanacak objektif kurallar getirilmelidir."