Online alışverişte doğru bilinen 10 yanlış

Kliksa, İnternetten alınacak ürünlerin teslimat süreleri e-ticaret siteleri arasında farklılık gösterebileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Kliksa, online alışverişte doğru bilinen 10 yanlışı açıkladı. 

Kliksa'dan yapılan açıklamaya göre Kliksa, tüketicileri online alışverişte merak edilen noktalara dair bilinçlendirmek amacıyla doğru bilinen yanlışları sıraladı.  

İnternetten alınacak ürünlerin teslimat sürelerinin e-ticaret siteleri arasında farklılık gösterebileceği belirtilen açıklamada, ancak Türkiye'de ek bir ücret karşılığında aynı gün ürün gönderimi yapan ve gün içerisinde ürünlerin kullanıcıya ulaşmasını sağlayan e-ticaret sitelerinin de tüketicilere hizmet sunduğu belirtildi. 

İptal ve iade sürecinin sanıldığının aksine zor bir süreç olmadığı ifade edilen açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre; online alışveriş yapan tüketicinin, satın aldığı ürünü 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin iade etme hakkına sahip olduğu bilgisi verildi. 

Açıklamada, online alışveriş konusundaki en büyük endişelerden birinin güvenlik olduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi: 

"Bu konuda yapılması gereken en önemli şey, online alışveriş yapılacak sitenin güvencesini araştırmaktır. Kullanıcı, site kime ait, ne kadar süredir faaliyette gibi kısa bir araştırma yapılabilir. Ayrıca kullanıcı yorumları içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan da alışveriş yapılacak siteye ait geçmiş deneyimler incelenebilir. Hiçbir güvenilir online alışveriş sitesi bozuk ürün yollamaz. Ancak düşük de olsa, tedarikçi firmadan üretim hatalı ürün gelme olasılığı vardır ya da ürün tüketici tarafından kullanırken bozulabilir. Böyle durumlarda güvenilir online alışveriş siteleri müşterilerine alternatif çözümler sunar. 

 Artık birçok online alışveriş sitesinin bünyesinde bulunan çağrı merkezleri, tüketicilerinden gelen sorulara yanıt sunuyor. Tüketici, online alışveriş sitesine ait çağrı merkezi numaralarını arayarak, karşılaştığı sorun ekseninde destek isteyebilir. Güvenilir online alışveriş sitelerinde sadece orijinal ürünler satılır. Bu sebeple tüketicilerin sitenin saygınlığını ve güvenilirliğini kontrol etmeleri ve ardından alışveriş yapmaları önem taşır." 

Güvenilir alışveriş siteleri, elektronik ürünleri garanti belgeli olarak gönderir 

Güvenilir alışveriş sitelerinin, elektronik ürünleri garanti belgeli olarak gönderdiği dile getirilen açıklamada, eğer ürün tüketiciye doğrudan üretici tarafından ulaştırılıyorsa ve kutunun içerisinde garanti belgesi çıkmamışsa, tüketicinin ürünü satın aldığı online alışveriş sitesinden bu belgeyi talep edebileceği belirtildi. 

Online alışveriş yapmanın birçok yönden oldukça kolay olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Online alışverişte mağazaya gitmekle uğraşmaz, 7/24 açık bir mağazadan evinizin ya da işyerinizin konforunda ürün satın alabilirsiniz. Fiyat karşılaştırma sitelerinden aynı ürünün nerede, hangi fiyata satıldığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ürünü taşımanıza da gerek kalmaz, ürün doğrudan belirttiğiniz adrese gönderilir. Online alışveriş sitelerinin mağaza kirası, mağaza çalışan maliyetleri ve benzeri masrafları olmadığı için; yaratılan tasarrufu, tüketicilere daha uygun fiyatlı ürün sunma açısından değerlendirmeleri daha kolaydır.  

Bu sebeple online alışverişin en büyük avantajlarından biri, aynı ürünleri daha uygun fiyata sunmasıdır. Artık birçok online alışveriş sitesi, sipariş sonrasında müşterilerine sipariş takibi imkanı sunuyor. Bu sayede müşteriler, ürünlerinin kargoya teslim edilmesi, kargo aracına yüklenmesi vb. süreçleri online olarak takip edebiliyor. Ayrıca bazı kargo firmaları, kendi takip numaralarını ileterek müşterilerin hayatlarını kolaylaştırabiliyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir