OPEC'in kararı petrol fiyatlarını tırmandırdı

OPEC toplantısından petrol üretim kotasının korunma kararı çıkması petrolün varili fiyatını 101 dolara çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA/WASHINGTON - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) dün Viyana'da düzenlenen toplantısında petrol üretim kotasının korunması kararının ardından petrol fiyatları 101 dolar seviyelerine yükseldi.

Batı Teksas tipi ham petrolünün varil fiyatı temmuz ayı teslimi Asya'daki işlemlerde 59 sent artarak 101,33 dolara yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı dün 1 dolar 65 sent değer kazanarak 100,74 dolar olmuştu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı temmuz ayı teslimi de bugünkü işlemlerde 12 sentlik artışla 117,97 dolardan işlem görüyor.

Viyana'da dün düzenlenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) petrol bakanları toplantısında, beklentilerin aksine üretimin artırılması konusunda uzlaşma sağlanamamıştı.

Ekonomistler, OPEC ülkelerinin üretimi artırma konusunda anlaşma sağlayacağını, böylece kısıtlı stok endişelerini azaltıp, petrol fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyordu.

Toplantının ardından basına açıklama yapan dönem başkanı İran Petrol Bakan Vekili Muhammed Ali Abadi, toplantıda günlük üretim miktarı konusunda konsensüs sağlanamadığını belirterek, 2009 yılı başından bu yana 24,84 milyon varil olarak uygulanan mevcut günlük üretim miktarının muhafaza edileceğini belirtmişti.

Venezuela ve İran veto etti

Suudi Arabistan petrol bakanı Ali el-Naimi, tartışmanın sonucunu "felaket" olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, fiyat artışını önlemek ve petrol talebinin devamlılığını sağlamak için üretimin artırılmasını talep ediyordu.

Ancak aralarında Venezuela, İran, Cezayir ve Angola'nın da olduğu bazı ülkeler üretim artırma kararını veto etti.

Uzmanlar, Suudi Arabistan'ın yıl sonuna kadar üretimini günlük ortalama 700 bin varil artıracağını tahmin ediyor.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jay Carney düzenlediği basın toplantısında, petrol arzının talep karşısında yeterli olmadığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, petrol arzında bir aksaklık ile karşı karşıya kalınması halinde ülkenin petrol rezervlerine başvurmayı değerlendirdiğini belirten Carney, "Petrol arzının, talebi karşılamak için yeterli olmadığı bir durumda olduğumuza inanıyoruz" dedi.

Bu durumun kısmen Libya'daki gelişmelerden kaynaklandığını vurgulayan Carney, Uluslararası Enerji Ajansı ve petrol üreticisi ülkeler ile düzenli şekilde temas kurmakta olduklarını ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir