Ordu-Giresun Havalimanı için nefesler tutuldu
Türkiye'de ilk kez denize dolguyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanı'nın mart ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de ilk kez denize dolguyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanı'nın mart ayının sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Elvan, alanda yılın ilk yarısında tarifeli seferlere başlayacaklarını kaydetti.
Bakan Lütfi Elvan, kendisini taşıyan helikopterle havalimanı dolgu ve terminal inşaatı üzerinde incelemelerde bulunduktan sonra pistin tamamlanan bölümüne ilk inişi gerçekleştirdi. Bakan Elvan’ı Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve diğer yetkililer karşıladı. Karşılamanın ardından alanda bekleyen araca binerek dolgu sahası ve pistte incelemelerde bulunan Elvan, havalimanı ile ilgili açıklama yaptı.
Bugünün kendileri için önemli ve değerli bir gün olduğunu vurgulayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Ordu-Giresun Havalimanı’nda arkadaşlarla birlikte incelemelerde bulunduk. Bildiğiniz gibi Ordu-Giresun Havalimanımız, Türkiye’de deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanımız. Dünya geneline baktığımızda bu havaalanının dünyada üçüncü havalimanı olduğunu görüyoruz. Bir tanesi Japonya’da, diğeri Hong Kong’da üçüncüsü ise Ordu-Giresun illerimizde inşa ediliyor. O nedenle gerçekten dünyada örnek olabilecek bir havaalanı. O nedenle bu havaalanı ile gurur duymalıyız diye düşünüyorum. Özellikle bizi, hükümetimizi, bakanlığımızı, üçüncü havalimanıyla ilgili eleştirenlere en güzel cevabım bu Ordu-Giresun Havalimanı’dır. Neden diye sorarsanız bildiğiniz gibi üçüncü havalimanının bataklıkta yapılamayacağını, orada öyle bir havaalanının İstanbul’da inşa edilemeyeceğine dair çok fazla yazılar yazıldı ve çizildi. Biz bataklık bir yana deniz üzerinde havaalanı inşa ediyoruz. Bizi eleştiren arkadaşların Ordu ve Giresun’a gelip bu havaalanını
görmesi ve ziyaret etmesi, Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin, müteahhitlerinin neler yaptığını burada görmeliler diye düşünüyorum." diye konuştu.
Ordu-Giresun Havalimanı'nın 3 kilometrelik pist uzunluğu ile her türlü uçağın iniş kalkışına uygun olduğunu ifade eden Elvan, 38 bin metrekarelik terminalin ise 3 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip olacağını dikkat çekti.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Elvan, havaalanının deniz üzerine yapılmasının tehlikeli olduğuna ve dalgalardan etkileneceğine yönelik iddialarla ilgili soruyu şöyle cevapladı:
"Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Arkadaşlar mendireklerin altyapısını ve yüksekliklerini dizayn ederken tam 100 yıllık bir geçmişi gözden geçirerek bunu yaptılar. Biliyorsunuz bu yıl çok şiddetli fırtınalarla karşı karşıyaydık. Birçok ilimizde sel baskınları oldu, Karadeniz Bölgemizde de oldu. Yani karayolumuzu gerçekten deniz suyunun ve sel baskınının kapattığı yerler oldu. Zerre kadar bir etkilenme söz konusu olmadı, olması da mümkün değil.
Dolayısıyla yapılan tüm çalışmalar tekniğine uygun yapılmıştır. Hem mühendis arkadaşlarımız hem de görevli bürokrat arkadaşlarımız tüm detay çalışmalarını yapmışlardı. O konuda hiçbir tereddüde mahal yoktur. Endişeye gerek yoktur."
Karadeniz’de demir yolu projesi olup olmadığına yönelik bir soru üzerine ise Bakan Elvan, "2023 vizyonu çerçevesinde Batıdan Edirne’den Kars’a kadar, Kuzey’de Karadeniz’de Samsun’dan Akdeniz’e uzanan bir demiryolu hattımız olacak. Yine İzmir’den Habur’a kadar uzanan bir demiryolu hattımız olacak. Yine Orta Anadolu’yu Akdeniz’e Ege’ye, Karadeniz’e bağlayan hatlarımız var. Bu çerçevede çalışmalarımız sürüyor. 2023 perspektifinde ortaya koyduğumuz plan ve programda Samsun’dan Yozgat Yerköy’e oradan Ulukışla, Adana Mersin’e uzanan bir hızlı tren hattımız olacak." şeklinde konuştu.