”Ordu laik devlet ve demokrasiyi koruyamaz”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa Parlamentosu Sosyalist grubuna hitap etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ikinci büyük grubu Sosyalistler, Türkiye'de "laik devlet ve demokrasinin koruyucusunun ordu olamayacağını" vurguladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, basına kapalı toplantıda, AP Sosyalist grubuna hitap ederek, soruları yanıtladı.

Toplantının ardından Sosyalist gruptan yapılan açıklamada, "Aday ülke olarak Türkiye, iki temel ilke olan laiklik ve demokrasiye bütünüyle saygı göstermelidir ve bizler sayın Baykal ve partisinden Türk makamlarını bu doğrultuda teşvikte Avrupalı bir rol oynamasını bütünüyle umuyoruz" denildi.

Açıklamada, "Ordu, laik devlet ve demokrasiyi koruyamaz. Türk ordusunun herhangi bir şekilde siyasi hayata müdahalesi ters etki doğurur ve kabul edilemez. Bu mesaj, Türkiye'de herkes tarafından açıkça anlaşılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

"AB üyeliğinde hepimize görev düşüyor"

Basına kapalı toplantıda, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist grubuna hitap edip soruları yanıtladıktan sonra Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ile basına açıklama yapan Baykal, toplantının çok faydalı olduğunu belirterek, "Bu buluşmada bizim CHP olarak anlayışımızı, önceliklerimizi, AB'ye bakışımızı olabildiğince anlatmaya çalıştım. Ayrıca milletvekillerinin sorularını cevapladım. Çok yararlı, sosyal demokrat dayanışma içinde gerçekleşmiş bir buluşma oldu, çok memnunum. Önümüzdeki dönemde sayın Schulz Türkiye'yi ziyaret edecek. Orada mutlaka bir araya geleceğiz ve burada sonuçlandıramadığımız konuları daha ayrıntılı ele alma şansımız olacak" dedi.

Baykal, "Türkiye'nin AB üyeliğinde hepimize görev düşüyor, iktidara da muhalefete de. Biz bu görev anlayışı doğrultusunda her fırsatı değerlendiriyoruz. Şimdi Türkiye-AB ilişkileri bakımından sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Ama bu dönem içinde de yapılacak şeyler var. Bu ziyaret de o çerçevede yapılmış bir çalışmadır" diye konuştu.

Baykal, Brüksel'i geçen yılın ardından bu yıl da ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Gelecek sene de burada görüşebiliriz demek istiyorum. Bunu daha periyodik olarak götürmemiz gerekiyor" dedi.

"CHP'nin Ergenekon'la ilgili değerlendirmelerini dikkatle not ettik"

AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ise Türkiye'deki anayasa değişikliği paketini genelde olumlu gördüğünü belirterek, "Bu paketin tek tek maddeleri hakkında yargıda bulunmam mümkün değil. Fakat (anayasa değişikliği paketinde) bir taraftan reformları hayata geçirip, Türkiye'yi AB'ye yaklaştıran bir kararlılık görüyoruz, diğer taraftan (bu paket) iktidar tarafından çok taktiksel ve dahili düşüncelerle ortaya sürüldü. O halde şuna bakmalıyız; gerçek içerik nedir ve taktik nedir. Onun için yargıda bulunmak çok zor" diye konuştu.

Schulz, Türkiye'deki reformların sivil, çoğulcu ve laik devleti ve AB üyeliğini güçlendirecek yönde olmasının önemini vurgulayarak, yakında bir heyetle Ankara'yı ziyaret edeceğini, farklı kesimlerle görüşeceğini ve anayasa reformunu daha yakından inceleme şansı bulacağını kaydetti.

Martin Schulz, Ergenekon davasına bakışının sorulması üzerine Türkiye'de yargının bağımsızlığına inancını vurgulayarak, "Şu an itibariyle bağımsız yargının yaptıklarından şüphe duymak için hiçbir nedenim yok" dedi.

Schulz, CHP'nin bu davayı çok daha yakından izleme şansı bulunduğunu ve CHP'nin Ergenekon'la ilgili değerlendirmelerini dikkatle not ettiklerini dile getirdi.

Sosyalist Grup Başkanı Schulz, halkının çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle Türkiye'de laiklik ilkesinin Avrupa'ya kıyasla daha büyük önem taşıdığına katılıp katılmadığının sorulması üzerine, AB'nin din değil değerler birliği olduğunu belirterek, bu görüşe karşı çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir