Organikte üretim arttı, fiyatlar düştü

Ege Bölgesi'nin lider olduğu organik ürünlerde üretimin artması, fiyatlara da yansıdı. ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, önceki yıla göre organik ürünlerin fiyatlarının yüzde 20 oranında düştüğünü dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elif Işıl BAŞKAYA

İZMİR - Organik ürünlerin üretiminde ciddi artışların yaşanması fiyatlara da yansıdı. Ege Bölgesi'nde üretimde yaşanan artış sevindirici bulunurken, artışın tüketicilerin bilinçlenmesi anlamını da taşıdığı belirtiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "2010 Yılı Organik Tarımsal Üretim" verilerine göre İzmir 28 bin 669 ton üretimle ilk sırada yer alırken, Manisa üçüncü, Aydın'da dördüncü sırada yer aldı. Niğde'nin 26 bin 810 tonla ikinci olduğu rapordaki verilere göre, Manisa 26 bin 641 ton, Aydın 26 bin 591 ton üretim yaptı. İzmir'de en fazla üretimi yapılan organik tarım ürünü 5 bin 503 tonla üzüm oldu. Üzüm üretimini,  ıhlamur, domates, mısır, zeytin ve pamuk izledi. Manisa'da 15 bin 253 ton üretimle üzüm ilk sırada yer aldı. Aydın'da da organik üretimde 7 bin 903 tonla incir ilk sıradaki ürün oldu. İncirin ardından en fazla zeytin, elma ve pamuk üretildi.

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER)Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sümerli, organik ürünlerin üretiminde çok ciddi artışlar yaşandığını belirtti. Sümerli, "Özellikle artış Ege Bölgesi'nden geliyor. Dolayısıyla bu bizi dernek olarak da, son derece sevindiriyor. Bu tüketicinin bu konuda daha da bilinçlendiğini gösteriyor. Şimdi o tartışmalar bitti, kamuoyu aydınlandı ama hala rakamlara baktığımızda, artışı görüyoruz. Organikte bir de geçiş ürünleri var, biz bunları organik olarak kabul etmiyoruz ama bir yıl sonra bu ürünler organik olacak demektir. O rakamlara baktığımızda artış fazla, giderek de artacak. Gelecek senenin daha iyi olacağının müjdecisi" ifadesini kullandı. 

Sümerli, ORGÜDER olarak küçük çaplı fiyat araştırması yaptıklarını, 2011 yılında 2010 yılına göre organik ürünlerin fiyatlarında düşüş gördüklerini dile getirdi. Sümerli, "Fiyatların ortalama yüzde 20 dolayında düştüğünü görüyoruz. Arzın artması, tüketiciler açısında fiyatlara olumlu yansıyor" dedi.

Sertifika maliyetleri düşürülsün

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de İzmir ve Ege Bölgesi'nin organik tarım açısından potansiyeli yüksek bir bölge olduğunu söyledi. Organik tarımın Türkiye'de başlangıcının İzmir'de yapıldığını, ilk dernek etkinliklerinin bu kent aracılığıyla yürütüldüğünü anımsatan Çiftçi, "İzmir, bilinçli üreticilerin bulunduğu bir kesim. Organik tarım ve sertifikalandırma kuruluşları ilk olarak İzmir'de etkinlik göstermeye başladı. Burada önemli bir sıkıntı yaşıyoruz. O da ürünlerin tüketiciyle buluşması. İhracata yönelik çalışılıyor. İzmir Büyükşehir ve Bornova belediyelerince organik pazarlar kuruluyor. Türkiye'de tüketicilerin de bilinçlendirilmesi gerekir. Ayrıca sertifikalandırma maliyetlerinin düşürülmesi lazım.  Bunların giderilmesi durumda İzmir ve çevresi öncülüğünü bırakmayacaktır" dedi.

Tarımsal ihracatın kapısı İzmir oldu

İzmir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Köse: İzmir tarımsal üretimde batıya açılan ihracat kapısı oldu. Organik ürün sertifikalandırma işlemlerinin üretici birlikleri çatısı altında yapılması gerekiyor. Bu işlemler üreticiler üzerinde bir yük. Bu işlemlerin maliyetlerinin düşürülmesi durumunda İzmir ve Ege Bölgesi, organik üretimde daha da ön plana çıkacak.

Aydın'da 67 organik çeşit  üretiliyor

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı: Aydın organik tarımda Türkiye'nin en büyük dördüncü üreticisi konumunda. Türkiye'de tarımsal üretim bakımından çok zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olan kentler arasında yer alıyoruz. Kentimizin sanayisi de tarıma dayalı. İklim, su, toprak uygunluğu ulaşım kolaylığı bir çok bölgelere göre Aydın'ı tarımın başkenti yapmaya zorluyor. Ayrıca organik tarım pazarında da yer almaya başlayan Aydın'da ihracat değeri yüksek olan nar, pamuk, incir, zeytin, buğday yetişiyor. Aydın 67 çeşit organik tarım ürünün üretimiyle çok zengin bir çeşitliliğe sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir