Organize perakendede cirolar arttı

Geçen ay organize perakende sektörü ciroları yüzde 6 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Organize perakende sektöründe geçen ay cirolar yüzde 6 oranında artış gösterirken, sektördeki istihdam artışı da yıllık bazda yüzde 18 olarak gerçekleşti.

AMPD tarafından Nielsen işbirliği ile hazırlanan Perakende Endeksi'ne ilişkin Temmuz 2010 verilerine göre, organize perakende sektörü ciroları Temmuz ayında aylık yüzde 6 artış kaydetti.

Yılbaşından bu yana geçen 7 aylık dönem, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ciro artışı yüzde 7 olarak gerçekleşirken, 12 aylık kümülatif değişim incelendiğinde ise organize perakende ciroları yüzde 9 arttı. Geçen yıl Temmuz ayında 12 aylık ciro gelişimi yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

2010 Temmuz ayı, 2009 Temmuz ayı ile kıyaslandığında, yıllık artış oranı ise yüzde 12 oldu.

Yılın 7 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 büyüyen gıda cirolarında 12 aylık değişim ise yüzde 4 büyüme yarattı.

Gıda dışında ise aylık bazda yüzde 2 ciro düşüşü yaşanırken, 7 aylık dönem karşılaştırıldığında ciro değişimi yüzde 14 oldu. 12 aylık bazda ise gıda dışı perakende ciroları yüzde 19 artış kaydetti.

Hazır giyim alt kırılımı incelendiğinde, ciroların aylık bazda yüzde 1, 12 aylık bazda ise yüzde 31 arttığı görüldü. Geçen yılın aynı ayında artış yüzde 16 iken, hazır giyim sektörü bu yıl büyüme hızını neredeyse ikiye katladı. 7 aylık dönem geçen yılın 7 ayıyla kıyaslandığında, hazır giyim perakendesi ciroları yüzde 23 büyüdü.

Organize perakende sektörünün satış alanı metrekare gelişimine bakıldığında, önceki aya göre yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 16 artış görüldü. Sektör, 2009 yıl sonuna kıyasla 7 ayda yüzde 8, metrekare artışı kaydetti.

Mağaza sayılarında ise aylık yüzde 1, yıllık ise yüzde 21 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 14 olan mağaza sayısı değişimine oranla bu yıl mağaza sayıları daha yüksek bir hızla arttı.

Metrekare başına cirolar incelendiğinde organize perakende sektörünün aylık yüzde 5, yıllık bazda ise yüzde 3 oranında verimlilik artışı sağladığı görüldü.

İstihdamdaki olumlu seyir devam etti

Organize perakende sektöründe istihdam gelişimi, 2010'daki olumlu seyrini sürdürdü.

Temmuz 2010'da aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 18 istihdam artışı kaydedildi. Yılın 7 aylık döneminde ise sektör yüzde 11 istihdam yarattı.

Gıda perakendeciliğinde aylık istihdam değişimi olmazken yılın 7 ayında yüzde 13, yıllık bazda ise yüzde 19 oranında istihdam artışı sağlandı.

Gıda dışı perakendesi aylık yüzde 2 oranında istihdam artışı sağlarken, yılın 7 ayında ise istihdam artışı yüzde 11 oldu. Yıllık bazda gıda dışı perakende istihdamındaki değişim ise yüzde 17 olarak gerçekleşti.

Hazır giyim perakendesi ise aylık yüzde 2'lik istihdam artışına paralel olarak, yılın ilk 7 ayında yüzde 17 istihdam artışı sağlayarak, alt sektörlerin öncüsü oldu.

Organize perakende sektörü, aylık, 7 aylık ve yıllık bazda fiş sayısı artışı kaydetti. Aylık bazda yüzde 7 artan fiş sayısı, 12 aylık dönemler kıyaslandığında yüzde 13 arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir