”Ortadan kaldırmaya kararlıyız”

Org. Başbuğ, Irak'ın kuzeyindeki mevcut PKK varlığı tamamen ortadan kaldırılmadıkça, terör örgütünün tamamen yok etmenin mümkün olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Aralık 2007'den bu yana Irak'ın kuzeyinin, terör örgütü PKK'nın barınağı olmaktan çıktığını, ancak halen Irak'ın kuzeyindeki mevcut PKK varlığı tamamen ortadan kaldırılmadıkça, bu terör örgütü tamamen yok etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Amerikan Türk Konseyi (ATC), Türkiye'nin Amerikalı Dostları (AFOT), Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen ve Türk-Amerikan ilişkilerini konu alan yıllık konferanstaki akşam yemeğinde bir konuşma yaptı. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mike Mullen'ın davetlisi olarak Washington'da bulunan Başbuğ, konuşmasında, PKK terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki varlığının sadece Türkiye için değil, Irak için de, özellikle Irak'ın kuzeyinin güvenliği için de bir tehdit oluşturduğunu ve oluşturmaya devam edeceğini söyledi.

"Çok kararlıyız"

Başbuğ, "Biz aynı zamanda, terörizme karşı savaşın devlet tarafından güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel, propaganda ve uluslararası ilişkiler alanlarında da organize edilmiş koordineli faaliyetlerin bir kombinasyonu olduğuna inandık. Ancak terör örgütü bir yandan silahlı teröristlerini muhafaza ederken, sadece ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda alınan tedbirlerle terörizmin bitirilebileceğini düşünmek bir hatadır. Bu çerçevede terörist örgütle, tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar savaşmakta çok kararlıyız. Terörizme karşı savaşta ana stratejik ilke, bunun insan merkezli bir süreç olmasıdır. Süreç, insanların kalplerine ve kafalarına hitap etmelidir" dedi. PKK terörüyle mücadelede benzersiz bir noktaya ulaşıldığını belirten Başbuğ, Irak'ın kuzeyinin, Aralık 2007 tarihinden bu yana, PKK için güvenli sığınak olma özelliğini yitirdiğini kaydetti. PKK'ya yönelik uluslararası desteğin de ciddi biçimde azaldığını belirten Başbuğ, terör örgütünün, amaçlarını silahlı mücadele yoluyla kazanıp kazanamayacağını tartışmaya ve Irak'ın geleceğinde kendilerine yer olmadığını görmeye başladığını anlattı. Başbuğ, "bütün bu gelişmelere karşılık, PKK terör örgütü Irak'ın kuzeyindeki varlığını korumaktadır. Irak'ın kuzeyindeki bu varlığı ortadan kaldırmadan, terör örgütünü yok etmek mümkün değildir" diye konuştu.