Ortadoğu şokunu çabuk atlatırız

Maliye Bakanı Şimşek, Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye ekonomisine nasıl yansıyacağı konusunu değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'nin temelleri sağlam. Nasıl ki son 60 yılın en büyük küresel krizini hiçbir kalıcı tahribat olmadan atlatmışsa ve şu anda Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden birine sahipse, bu Ortadoğu'daki şoku da inanıyorum ki çok rahat atlatacağız" dedi.

Şimşek, Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde MEGA AŞ tarafından işletilen "Dora 1 ve Dora 2" jeotermal sahalarında incelemelerde bulundu.

Bakan Şişek, gazetecilerin Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'ye yansımasına ilişkin sorusuna şöyle cevap verdi:

"Ortadoğu'daki olayların yansıması var. Petrol fiyatlarını yükselmesi... Tabii ki Türkiye'nin dış dengesi, enflasyon, büyüme açısından olumsuz bir gelişme. Bu gelişmeler umarız kısa süreli olur, geçici olur, kalıcı bir şey olmamasını temenni ediyoruz.

Takdir edersiniz ki petrol fiyatlarının neredeyse 120 dolarlara dayanmış olması Türkiye'nin aleyhine bir gelişme. Çünkü biz büyük oranda enerjisini ithal eden bir ülkeyiz. Bu durumlar tabii ki Türkiye'ye olumsuz yansıyacak."

Krizlere karşı dayanıklıyız

 Uzun vadede bu bölgenin istikrarının, demokratikleşmesinin, refah seviyesinin yükselmesinin Türkiye'nin lehine olacağını belirten Bakan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Türkiye olarak bu ülkelerin demokratikleşme sürecini destekliyoruz. Bugün o ülkelerin istikrarı Türkiye'nin menfaatinedir.Bu ülkelerle çok yoğun ticari ilişkilerimiz var. Yansımaları olabilir ama Türkiye'nin temelleri sağlam. Nasıl ki son 60 yılın en büyük küresel krizini hiçbir kalıcı tahribat olmadan Türkiye atlatmışsa ve şu anda Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden birine sahipse, bu Ortadoğu'daki şoku da inanıyorum ki çok rahat atlatacağız. Buna dayanıklı bir yapımız var.

Bu konularda ilginizi çekebilir