”Ortadoğu'da ilk defa kazan-kazan stratejisi üzerine ilişki kuruluyor”

USAK Başkanı Laçiner, Suriye ile vize uygulamasının kaldırılmasını değerlendirsi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Ortadoğu'da ilk defa iki devlet, abartısız, sağlam zeminler üzerine, kazan-kazan stratejisi üzerine ilişki kuruyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile İstanbul'da düzenlediği ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırıldığını açıklamasının ardından USAK Başkanı Laçiner, konuyu AA muhabirine değerlendirdi.

Vize uygulamasının kaldırılmasının çok abartılmaması gereken bir konu olduğunu söyleyen  Laçiner, "Kardeş ülke, hatta federasyon cümleleri kuruluyor. Bunu oraya kadar götürmemek lazım, çünkü sürece zarar verir. İki ülke arasında olan şey; Fransa ile Almanya'nın 60-70 yıl önce başlattığı süreci Türkiye ile Suriye bugün başlatıyor. İki komşu devlet gibi hareket etmeye başlıyorlar. Teknik entegrasyon var, siyasi entegrasyon değil. Siyasi entegrasyonda bir devlet haline dönüşürsünüz" dedi.

Vizenin olmayışının iki devletin birleşmesi anlamına gelmeyeceğini belirten Laçiner, vize konusunu tarihi yapanın, Ortadoğu'da ilk defa iki devletin abartısız, sağlam zeminler üzerine, kazan-kazan stratejisi üzerine ilişki kurması olduğunu, iki ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliği üzerine ilişkilerini kurduklarını ve bunun "Avrupa Birliğini kuran ruh" olduğunu ifade etti.

İki ülke arasında vizenin kaldırılmasının Türkiye açısından da tarihi bir tarafı olduğunu belirten Laçiner, şöyle konuştu:

"Türkiye bugüne kadar dört bir tarafı düşmanlarla çevrili, etrafında tek bir dostu olmayan bir ülkeydi. Bugün Türkiye en azılı düşmanını dosta çevirdi. PKK'yı destekleyen, ona ülkesinde üs veren Suriye, Beşşar Esad ile birlikte en önemli işbirliği yapabildiğimiz komşulardan biri haline geldi."

"Davutoğlu hikayesi"

Türkiye'nin bu kadar yakın komşuluk ilişkilerine çok alışık olmadığını ifade eden Laçiner, şunları söyledi:

"Türkiye normale dönüyor. Türkiye'nin komşularıyla ilişkisi normale dönüyor. Türk insanı geçmişte normal ilişki görmediği için bunu da başka bir şey sanıyor. Bu bir yönüyle Ahmet Davutoğlu hikayesidir. Çok üst düzeyde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı dahil iki ülke arasında 100'ün üzerinde ziyaret gerçekleşmiş. Tabii bu Türkiye ile Suriye ilişkileri olunca anormal karşılanıyor ama Almanya ile Fransa arasında bu türden sık temaslar oldukça normal karşılanıyor."