”Ortadoğu'ya ihracatımız 2009'da 15,5 milyar dolar oldu”
Cailliau, "Türk firmalarının inşaat projeleri 35,5 milyar dolara ulaştı" dedi.
GAZİANTEP- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ortadoğu & Körfez İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau, Orta doğu'nun dünyanın yıldız bölgesi olduğunu belirtirken, "Ortadoğu'ya ihracatımız 2009'da 15,5 milyar dolar oldu, Türk firmalarının inşaat projeleri de 35,5 milyar dolara ulaştı" dedi.
Ortadoğu Fuar Merkezi'nde devam eden "Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı" kapsamında, DEİK, Akbank ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliğiyle "İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler" konulu toplantı yapıldı.
Cailliau, konuşmasında, Ortadoğu'nun "dünyanın yıldızı" bir bölge olduğunu, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli pazarlar olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, Ortadoğu ülkelerine ihracatının 2005 yılında 8 milyar dolara yakınken 2009 yılında 15,5 milyr dolara ulaştığını belirten Cailliau, "Türkiye'nin 2009'da ihracatı düşerken, Irak'a ihracatı çok önemli sıçrama gösterdi. Irak'a ihracatımızın önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara ulaşması hayal değil" dedi.
Ortadoğu'da inşaat, yapı malzemeleri, ev tekstili, mobilya, turizm, otomotiv ve yan sanayinin en önde gelen sektörler olduğunu anlatan Cailliau, Ortadoğu ülkelerinde Türk müteahhitlerinin önemli projelere imza attığını, Türk firmalarının dünyada toplam inşaat projelerinin 154 milyar dolara ve Ortadoğu ülkelerinde 35,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.
Gaziantep'in 2023 ihracat hedefi 30 milyar dolar
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de Gaziantep'in Anadolu sanayisinde örnek bir şehir olduğunu ifade ederek, dünyada 260 ülkeye ihracat yaptığını, Ortadoğu ve komşu ülkelere en yakın üretim merkezi olduğunu, 2009 yılında 4 milyar dolarlık ihracat ve 2,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini anlattı.
Koçer, "Gaziantep bu yıl 6,5-7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir şehir. Bu çok önemli. Bölgede çekim gücü oluşturması açısından da bölge ülkelerinin komşuluk ilişkilerini geliştirmesi açısından da bu buluşmayı çok önemsiyorum" dedi.
Bölge ülkelerinin kendi arasında oluşturduğu ortak ticaretle ekonomik krizde kendisini koruduğunu vurgulayan Koçer, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki en az 10 yıl içinde dünyada parlayan bölge, parlayan yıldız aslında Uzak doğu değil Ortadoğu. Çünkü yeni bir kalkınma süreci var. Bu kalkınma sürecinde yer almak isteyenlerin buluşma noktası oldu Gaziantep. Önümüzdeki yıllarda bu buluşma çok daha heyecanlı olacak, birçok ülke daha katılacak aramıza. Komşu ülkelerin birbirleri ile ticaret yapması, kardeşlik duygularının ticari duygularının gelişmesi hiçbir şekilde yadsınmamalı. Bu bir eksen kayması değildir. Çünkü ticaret nerede varsa biz orada olmak zorundayız."
Koçer, Gaziantep'in 2023 yılı ihracat hedefinin 30 milyar dolar, toplam dış ticaret hedefinin de 50 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.