OSTİM’deki ustalar eğitime girdi, öğretici belgelerini aldı

OSTİM Vakfı, Avrupa Birliği destekli ‘Usta Öğreticilerin Yeterliliklerinin Arttırılması Projesi’ni hayata geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS-ANKARA 

OSTİM Vakfı, Avrupa Birliği destekli ‘Usta Öğreticilerin Yeterliliklerinin Arttırılması Projesi’ni hayata geçirdi. Nitelikli eleman yetiştirilmesi noktasında teknik bilgi aktarımını sağlayacak proje kapsamında yapılan eğitimlerde 149 ustaya ‘Usta Öğretici Belgesi’ verildi. 

OSTİM Vakfı tarafından yürütülen “Usta Öğreticilerin Yeterliliklerinin Arttırılması Projesi” nin tanıtımı OSTİM’de düzenlenen toplantıda tanıtıldı. AB destekli proje, toplam 246 bin euroluk bütçeye sahip. 1 Eylül 2014’te proje uygulama çalışmaları başlarken, projenin bitiş tarihi ise 31 Ağustos 2015 olarak belirlendi. Proje, “Ustayım diyorsan, kendini geçecek bir çırak yetiştireceksin” sloganıyla yürütüldü. 

Aydın: Proje, nitelikli eleman yetiştirmeye fayda sağlayacak

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, projenin mesleki eğitim alanında çalışan herkese çok faydalı olacağını belirterek, “Nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye 10 bin dolar seviyesine takıldı. Bunun çıkış noktası, çalışan insanların niteliğini artırmaktır. Nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. Aydın, bu projenin nitelikli eleman yetiştirme konusunda faydalı olacağını vurguladı. 

Karaosmanoğlu: Teknik bilgi akışını sağlamaya çalışacağız

OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, sanayinin nitelikli eleman sorununa işaret ederek, “Bu projeyle amacımız OSTİM’de çalışanların bilgi derinliğini ve profilini anlamak. OSTİM’de teknik alanlardaki beceriler önem kazanıyor” dedi. Bu projeyle en büyük beklentilerinin OSTİM’i ‘taramak’ olduğunu aktaran Karaosmanoğlu, proje kapsamında oluşturulacak portal ile teknik bilgi akışını sağlamaya çalışacaklarını aktardı. 

149 ustaya ‘Usta Öğretim Belgesi’

Proje Koordinatörü M. Burcu Öztürk, nitelikli eleman sıkıntısının sanayideki en büyük sorun olduğuna dikkat çekti. Öztürk, sanayide sadece okullardan yetişen elemanların olmadığını, ustaların da yetiştirdiği elemanların olduğunu belirterek, “Nitelikli personel yetiştirme konusunda ustaların rolü ve önemi çok büyük” dedi. Proje kapsamında, 1 yıl süreli çalışmada 3 ana hedef belirlediklerini belirten Öztürk bunları; usta öğreticilerin bilgi ve tecrübelerini paylaşabileceği bir ağ oluşturmak, ustaların usta öğreticilik belgesine sahip usta sayısını artırmak, uzaktan mesleki eğitim altyapısını kurmak şeklinde sıraladı. Ustalık belgesine sahip her 4 kişiden sadece 1’inde Usta Öğretim Belgesi bulunduğunu aktaran Öztürk, projeyle, öğreticilerin, bilgilerini birbiriyle paylaştığı bir havuz oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Öztürk, proje kapsamında 149 ustaya Usta Öğretici Belgesi verildiğini söyledi. 

Projenin en önemli özelliği sürdürülebilirliği

Projenin en önemli özelliği ‘sürdürülebilirlik’ olarak ortaya çıkıyor. Proje kapsamında yapılan faaliyetlerden bazıları şöyle; 

• OSTİM OSB’de faaliyet gösteren her sektörden 1500 firma ziyaret edildi, böylece usta öğretici sayısı, profili ve ihtiyacının tespiti için ‘Alan Uzmanı/ Usta Öğretici Havuzu Oluşturulması Anketi” uygulandı. Anket sonuçları doğrultusunda uzman/usta öğretici havuzu ile usta öğretici olmaya aday ustalar ve bu ustaların uzmanlık alanları tespit edildi. 

• Usta öğreticilik kurslarına katılım sağlanması için tespit edilen ustaların OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi’nde açılacak olan Usta Öğreticilik Sertifikasyon Eğitimleri’ne katılımı sağlandı ve bu amaç doğrultusunda uzaktan mesleki eğitim müfredatı materyalleri geliştirildi.

• 15 meslekte müfredat çerçevesinde eğitimden geçmiş alan uzmanı/ usta öğreticilerin eğitim sunumları videolara çekildi ve bu videolar sisteme yüklenerek hizmete açık hale getirildi. Bu, projenin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte yeni sektörler ve meslek alanlarıyla ilgili eğitim sunum videolarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Usta Öğreticilik Belgesi birçok avantaj sağlıyor
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince; işyerinde stajyer ve çırak öğrenci çalıştırabilmek için Ustalık Belgesi sahibi ustaların Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Usta Öğreticilik Belgesi’ne sahip olmaları gerekiyor. Söz konusu belge, resmi mevzuata uygun çırak istihdam edebilme, çırak/kalfa eğitimi için devlet desteklerinden (SGK prim indirimi vb.) faydalanabilme, ihtiyaç duyulan elemanların firma ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirebilme ve nitelikli istihdam alanlarında avantajlar sağlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir