ÖSYM: İddialar gerçek dışı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, YGS'deki soruların şifreli olduğu iddialarının tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS 2011’deki soruların şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu ifade ederek, “Adaya özgü kitapçık oluşturan algoritma detaylı incelendiğinde, bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür” dedi.

Demir, sınava giren tüm adayların soru kitapçıklarının bugün 12.30’dan itibaren internet yoluyla kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

Prof. Dr. Demir, YGS’deki şifreli soru iddiaları üzerine, ÖSYM binasında basın toplantısı düzenledi.

Demir, 27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adayı haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulamanın oluşmadığını belirterek, “Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum” dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, cevap anahtarlarının şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu söyledi.

 Sınavda kullanılan soru kitapçıklarının incelendiğinde bunun net ve kesin olarak ortaya çıktığını kaydeden Demir, “Değerli arkadaşlar ÖSYM her zaman olduğu gibi bugün de bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Tüm çalışanlarıyla birlikte ÖSYM bunun faydasını hep görmüştür” dedi.

"Basın için sistem dışında bir kitapçık oluşturuldu"

Basına verilen soru kitapçığının ise, sınavda hiçbir adaya verilmemiş bir kitapçık olduğunun altını çizen Demir, “Bunun için iki yol vardı; ya sistemden her basın kuruluşu adına ayrı bir kitapçık ve ilgili cevap anahtarı oluşturulacaktı ya da her kuruma aynı kitapçık verilecek ve böylece farklılık sağlanmayacaktı. Burada ikinci yol tercih edildi ve tek bir kitapçık kamuoyuyla paylaşıldı.

Sistemin birden fazla kitapçık oluşturamaması nedeniyle, sistem dışında başka bir ortamda, bir makinede basına yönelik bir kitapçık oluşturulmasına karar verildi. Hepimizin bildiği gibi bu A4 boyutundaki bu kitapçık ve cevap anahtarı kamuoyuna verildi. Oysa adaylara verilen soru kitapçığı tamamen farklı boyutta, farklı kağıtta, farklı bir geometrideydi. Basına verilen kopya için, mastır kitapçık ve cevap anahtarından yeni bir kitap türetilmiş ve yazıcıdan istenilen sayıda kopya alınmıştır. Sınavda sorulan kitapçıklar ile basına verilen kitapçıklar incelendiğinde bu fark görülecektir” dedi.

"Sadece yanlış seçeneklerin yerleri değiştirildi"

Demir, bu yolla hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için, mastır kitapçıktaki sorulan doğru cevapları değiştirmeden, yanlış seçeneklerin yerlerinin değiştirildiğini kaydetti. Demir, mastır kitapçıktaki tüm soruların cevaplarının küçükten büyüğe doğru sıralandığından, üretilen cevap anahtarındaki doğru seçeneklerin mastır kopyadaki ile kesiştiğini söyledi.

"Sistemin şifreli kitapçık oluşturması mümkün değil"

İddiaların ardından, ÖSYM’nin hemen bir titiz inceleme başlattığını ifade eden Demir, “Böyle bir şeyin gerçekten doğru olması tüm sınavın iptaline götürecektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bütün detaylarıyla incelenmiştir. Basın toplantısının bugüne alınmasının sebebi budur. Bu inceleme neticesinde, basına verilen sınav kitapçığının sistemin dışında üretildiği bir gerçektir.

Basına verilen kitapçık ve cevap anahtarı kesinlikle başka hiçbir adaya verilmemiştir. Adaya özgü kitapçık oluşturan algoritma detaylı olarak incelendiğinde, bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür” diye konuştu.

Soru kitapçıkları internetten yayınlanacak

Konuya daha fazla açıklık getirmek ve şüpheleri tamamen ortadan kaldırmak amacıyla, ÖSYM’nin sınava giren tüm adayların soru kitapçıklarını internet yoluyla kamuoyuna açıklanacağını kaydeden Demir, 12.30 itibariyle, il il, salon bazında internete verilerek, adayların soru kitapçıklarına erişebileceğini belirtti. 1 milyon 700 bin kitapçığın yayınlanacağını söyleyen Demir, işlemdeki verilerin boyutlarının çok yüksek olması nedeniyle, yüklemenin zaman alabileceği uyarısında da bulundu.

Ankara temsilcileriyle buluşacak

Bu arada ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) iddialarla ilgili olarak medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle biraraya gelmeyi planlıyor. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Çarşamba günü biraraya gelecek olan Demir, iddialara yanıt verecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir