Otel işletmelerinde animasyon departmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hayri TEMÜR

Otel işletmeleri birçok farklı departmandan (bölümden) oluşan konaklama işletmeleridir. Bu yazımda bu departmanlardan biri olan animasyonu kaleme almayı düşündüm.

Öncelikle, "animasyon" kelimesinin tam olarak ne anlama geldiğine bir bakalım. Asıl anlamı ile animasyon, "yaşatmak, hareket ettirmek"(1) anlamındadır.

Otelcilik terimi olarak ise animasyon, "eğlence, eğlendirme" anlamına gelmektedir. Yani animasyon departmanı otellerin eğlence departmanıdır. Misafirler otelde konakladıkları süre zarfında gerek havuz başında olsun, gerek otel plajında olsun ve gerekse havuz barda olsun animasyon departmanının hazırladığı çeşitli oyun ve aktivitelerle eğlenirler, stres atarlar.

Animasyon departmanı da tıpkı yiyecek-içecek departmanı gibi geniş pozisyonlara ayrılır. Bir animasyon departmanında; animasyon şefi, animasyon şef yardımcısı, aerobik görevlisi, animatör, DJ (Disk Jokey), kostüm sorumlusu ve tenis görevlisi gibi pozisyonlar vardır.

Animasyonda çalışan kişilerin işleri göründüğü kadar kolay değildir aslında. Zira insanları eğlendirmekle yükümlüdürler. İnsanları eğlendirmek ise kolay bir şey olmadığından herkesin animasyon departmanında çalışamayacağını düşünüyorum.

Ayrıca, Animasyonda çalışacak kişilerin bir takım özelliklere de sahip olması gerekir. Bu özelliklerden bazıları ise şunlardır:

- Yaratıcılık (farklı oyunlar ve aktiviteler üretebilme)

- İletişim becerisi (insanlarla etkili iletişim kurabilme)

- Güzel konuşma (diksiyon)

- Prezantabl olma (bakımlı ve gösterişli olma)

Son söz;

Animasyon departmanında çalışan kişilerin, bu işi yaparken öncelikle kendilerinin eğlenmesi gerekir. Zira kendisini eğlendiremeyen bir kişi, bir başkasını da eğlendiremez.

KAYNAK:

(1) <http://www.turizmden.com/haber/1815/tatile-gelenlere-bizleri-tanitanlar.html (20> KASIM 2010)