Otobüslerde 'karakutu' dönemi

Uçaklardaki karakutu sistemini İstanbul'da bulunan 520 otobüse uyguladıklarını belirten İETT Genel Müdürü Emecen, "Yolcu güvenliği en öncelikli meselemizdir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da toplu ulaşımda kullanılan 5 bin 850 otobüsten 520'sine karakutu yerleştirildi. Karakutulardan anlık olarak İETT Genel Müdürlüğü'nün İkitelli garajındaki Filo Yönetim Merkezine ulaştırılan verilerin değerlendirilmesi sonucunda, şoförlerin yönlendirilmesiyle kazalar yüzde 15 azalırken, çevreye salınan emisyon oranı yüzde 4 düştü ve yakıtta da yüzde 7,2 oranında tasarruf sağlandı.

Pilot uygulamasına başlanan karakutu projesi hakkında bilgi veren İETT Genel Müdürü Arif Emecen, Yüzde 100 yerli üretim olan karakutu uygulamasını 520 araçta başlattıklarını ve çok kıymetli bilgiler elde ettiklerini söyledi.

"Bu cihazlarla gaz ve fren pedalı, yakıt seviyesi, vites, el freni, araç hızı, arıza bilgileri, motor, aks, şanzıman ile çevresel durum; konum, rota, hat, mesafe benzeri hususları inceleniyor diyen Emecen, "Toplamda 48 çeşit ham veri alıyoruz. Bunları filo merkezimizde işliyoruz. Sürücülerimizin doğru zamanda frene basıp basmadıklarını, kapısı açık mı, kapalı mı hareket ettiğini, klimaların çalışıp çalışmadığını, hangi durakta durup durmadığını, hız limitini aşıp aşmadığını ve araçlarımızın motor hararet ve devri, yağ durumunu anlık inceliyoruz" ifadelerini kullandı.

"5 bin 850 otobüse yerleştirilecek"

Projeyi testleri tamamladıktan sonra dört ay önce hayata geçirdiklerini bildiren Emecen, "İşletmekte olduğumuz 5 bin 850 aracımız var. Yıl sonuna kadar bu sistemi tüm otobüslerimizde yaygınlaştırmak gibi bir hedefimiz var. Çünkü yolcu güvenliği en öncelikli meselemizdir. İstanbul'un güven ve huzur içinde hareket edebileceği, bir yerden bir yere ulaşabileceği bir ortamı sağlamak için hem teknik hem elektronik hem de insan açısından her türlü önlemi almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Özel halk otobüslerine de geliyor

Otobüslere yerleştirilen karakutu sisteminin Türk mühendislerin icadı bir yazılım programı olduğunu ve maliyetinin çok yüksek olmadığını anlatan Emecen, Özel Halk Otobüsleri'ne de karakutuyu kurum olarak monte edeceklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir