Otomobilimiz yok ama vagonumuz 'yerli' olacak
BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin seçim döneminde ortaya attığı 'Yerli vagon üretimi' konusunda somut adımlar atılmaya başlandı. Hükümetin de son çıkan Teşvik Yasası'nda Bursa'nın içinde bulunduğu bölgede vagon üretimini teşvik etmesi sanayicilerin ilgisini çekmeyi başardı. Büyükşehir Belediyesi'nin koordinatörlüğünde bir araya gelen uluslararası deneyime sahip mühendisler numune araç üretimine başlamak için gün saymaya başladı. Başkan Altepe'nin verdiği bilgiye göre, proje bitme aşamasında TÜBİTAK, kalite kurumları, Avrupa normları ve Avrupa'daki onay kurumlarından onay alınacak. Yılbaşından sonra da numune aracın üretimine başlanacak. Projede kimler mi olacak? Otomotiv yan sanayiinin devlerinden Coşkunöz'ünden, karoser üretiminin önemli firmalarından Güleryüz'üne kadar birçok otomotiv yan sanayicisi. Bursa bu konuda oldukça avantajlı. TOFAŞ-Fiat, Oyak-Renault ve Karsan gibi ana sanayilerin getirdiği tecrübenin kendi adımızı taşıyan yerli bir üretimle taçlanma vakti geldi de geçiyor bile. Kentte otomotiv ana sanayiinin yanı sıra karoser sanayii de gelişmiş durumda. Krizden büyük darbe alan bu sektör için de vagon üretimi bir çıkış olabilir. Peki üretilen vagonlar nerelere satılacak? Pazar konusunda sıkıntı yaşanmayacağı öngörülüyor. Bu konuda da ciddi gelişmeler yaşanıyor. Dünyanın önemli vagon üreticilerinin Avrupa'da maliyetler açısından üretimden çıkmak istemeleri bizim için büyük avantaj. Başkan Altepe Bursa'nın adını taşıyacak vagonların pazarlanması konusunda dünya genelindeki üreticilerle işbirliği yapılabileceğini, bunun onlar için de avantaj sağlayacağını vurguluyor. Gelinen noktanın kendisini bile şaşırttığını, vagon üreticilerinin kendilerine gelerek işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını dile getiriyor.
Kendi markasını taşıyan bir otomobil üretemeyen Türkiye için Vagon üretimi büyük bir şans olabilir. Yılbaşından sonra üretimine başlanacak ve ardından vitrine çıkacak olan numune araç bakalım nasıl bir ses getirecek? Katma değeri oldukça yüksek bir üretim olan vagonlar seri üretimle Bursa ve Türkiye'nin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Hatırlatmakta fayda var. Seçim döneminde yapılan anlaşma ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bombardier firmasından alacağı vagonların adet fiyatı 6-6,5 milyon TL'ye geliyor. Hâlâ birçok kesimin uçuk bir proje ya da hayal olarak gördüğü bu projede numune aracın ortaya çıkarılması kafalardaki birçok soru işaretinin de kaybolmasını sağlayacaktır.
Daha sonra ne mi olacak? Hemen bir şirket kurulacak. Bursalı firmaların oluşturacağı bu şirket içerisinde belediyenin yaklaşık yüzde 10'luk bir payı olacak. Bursa'da yapılıp kentin adını taşıyacak vagonların öncelikle Türkiye'de kullanılması ardından dünyaya satılması hedefleniyor. Başkan Altepe, hedeflerinin dünyanın en büyük vagon ve tramvay fabrikasını Bursa'da kurmak olduğunu belirtiyor ve ekliyor; "Hedefimiz Bursa'dan bir dünya markası çıkartmak. Bursa'nın otomotiv kimliği ve altyapısı buna müsait. Avrupa'da kullanılan teknolojiden daha ileri bir altyapı ve teknolojiye sahibiz."
Vagon üretimi konusunda Bursa otomotivde edindiği tecrübe ve sermaye birikimini vagon üretiminde kullanmayı başarırsa Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek üretim konusunda da iyi bir adım atılmış olacaktır.