Otomotivde de işbirliği yapacağız

Türkiye - Rusya KEK toplantıları'nda Enerji Bakanı Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin'in iki protokole imza koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. dönem toplantısı, iki protokolün imzalanmasıyla sona erdi.

Teknik grupların önceki gün başladıkları görüşmeler bugün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in imzaladığı 2 protokol ile sona erdi.

Seçin, imza töreninden önce yaptığı açıklamada, toplantıda ekonomik ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Ticari ilişkileri geliştirme ve gelecekteki projeleri belirleme konusundaki mutabakatların nasıl yerine getirildiğini değerlendireceğiz" dedi.

KEK toplantısında enerjiden gümrüğe kadar çok geniş alandaki konuları ele aldıklarını ifade eden Seçin, iki ülke arasındaki işbirliği konularına, otomotiv, gemicilik, ileri teknoloji ve uzay gibi yeni konuların da eklendiğini söyledi.

Seçin, bugün yaptıkları toplantının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay ortasında Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesi iki ülke arasındaki projeleri değerlendirme ve planları belirlemeye yardımcı olacağını belirterek, "Lojistik ve ulaştırma gibi alanlarda da çok iyi sonuçlar elde etmeyi düşünüyoruz. Bu da karşılıklı ticarete ivme kazandıracak ve temasların kurulmasına neden olacak. Aslında büyük sorun yok. Tüm sorunlar görüşüldükten sonra çözülebilir" dedi.

İgor Seçin, bu yıl turizme özel bir önem vereceklerini belirterek, iki ülke ilişkilerinde özellikle turizmin en fazla gelişecek ana alanlardan birini oluşturacağını vurguladı.

Yıldız: Rusya Türkiye'nin çok önemli ticari partneri

Bakan Yıldız da yaptığı konuşmada, ticari ilişkileri en üst düzeyde artırmaya imkan verecek KEK 11. dönem toplantısı için Kazan'da bir araya geldiklerini hatırlatarak, Avrasya'nın iki önemli ülkesi olan Rusya'da siyasi irade tarafından da yansıtılan yakın ilişkilerin bulunduğunu kaydetti.

Amaçlarının istikrarlı, sürdürülebilir bir yapı oluşturmak ve karşılıklı yatırım ile işbirliğini geliştirmek olduğunu söyleyen Yıldız, "Enerji Bakanı ve KEK eşbaşkanı olarak 2 gündür heyetler arasındaki enerji, tarım, ticaret gibi tüm alanlarda sürdürülen görüşmeleri takip etmekteyim. Bu görüşmelerin olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Seçin ile görüşmesinde de birçok konuyu ele aldıklarını ifade eden Yıldız, "Sayın Başbakanın ziyareti öncesinde tüm mutfak çalışmalarıyla alakalı görüştük. Daha ileri bir seviyeyi yakalamayı hedefliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine atıfta bulunan Yıldız, "Rusya, Türkiye'nin çok önemli bir ticari partneri ve geçen yıl çok iyi bir ivme yakaladık. 2009 yılında küresel ekonomik kriz yüzünden düşen ikili ticaret hacmi geçen yıl önemli bir artışla 25 milyar dolara yükseldi" ifadesini kullandı.

Rusya'ya ihracat 1,5 kat arttı

Yıldız, iki ülke arasındaki ticarette Rusya lehine bir hacim olduğunu belirterek, "Bu da sevkedilen mala bağlı. Ticaretimizin artırılması için kuruluşlar ciddi bir şekilde çalışmakta. Nitekim Rusya'ya ihracat 1.5 kat arttı. Biz gerçekten de iyi ve kaliteli mallar göndermeye çalışıyoruz. Genel olarak belirli bir değişim olmasa da ekipman sevkıyatı arttı. Tekstil ürünlerinde ihracatımız iki kat arttı. Yatırımda ciddi bir gelişme var" dedi.

Törende daha sonra, Seçin ve Yıldız, Türkiye-Rusya KEK 11. dönem ticari ve ekonomik protokolüne imza attı.

Toplantı sonunda ayrıca, 2011 Yılı Turizm Sezonu Ortak Çalışmalarıyla ilgili Ortak Bildiri de, Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan ve Rusya Federal Turizm Ajansı yetkilisi tarafından imzalandı.

Özaslan, imza töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Rusya'dan gelen turist sayısının geçen yıl 3 milyon 100 bin kişiye ulaştığını, 2011 yılındaki hedeflerinin ise 4 milyon turist olduğunu söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılmasının iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesine yardımcı olacağına inandığını belirten Özaslan, "Türkiye'den Rusya'ya ziyaret katlanacak. Rusya'dan verilen bilgilere göre Moskova'yı ziyaret eden vatandaş sayısı yüzde 35 oranında arttı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir