Otomotivde vergi indirimi yok

Bakan Çağlayan, otomotiv sektöründe KDV, ÖTV veya hurda indiriminin söz konusu olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe şu an itibariyle KDV, ÖTV veya hurda indiriminin söz konusu olmadığını söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığındaki makamında otomotiv sanayi yöneticileriyle bir araya gelen Çağlayan, Türkiye'nin ihracat rakamları hakkında bilgi verdi.

Bakan Çağlayan, 1 Ocak-21 Mart 2010 tarihleri arasında Türkiye'nin ihracatının 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 22 milyar 264 milyon 448 bin dolara ulaştığını söyledi.

Sadece 21 Mart tarihinde 262 milyon 355 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Çağlayan, ihracatta en fazla artışın ise sanayi sektöründe kaydedildiğini dile getirdi

80 günde 4 milyar dolarlık ihracat

Otomotiv sektörünü gün gün izlediğini ve sektörün şu anda yakaladığı ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:

"1-21 Mart tarihleri arasında taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı yaklaşık toplam 1,1 milyar dolar yaklaşık. Bu son derece sevindirici bir gelişme. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 769 milyon dolardı. Yani yüzde 42,6'lık bir artış var. 1 Ocak-21 Mart tarihleri arasındaki 80 günlük dönem içerisinde ise toplam taşıt araçları ve yan sanayi ihracatımız 4 milyar 42 milyon dolar rakamına ulaşmış. Yani aylık ortalama 1,5 milyar dolarlık rakam. Böyle giderse yıl sonunda 17-18 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşırız."

Yeni ihracat stratejisi

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından geliştirilen yeni ihracat stratejisi konusunda da bilgi veren Bakan Çağlayan, yeni stratejisi ile sürdürülebilir ihracat için neler yapılabileceğinin ortaya konulacağını bildirdi.

Bunun için Türkiye'nin ihracat yapısını incelediklerini anlatan Devlet Bakanı, Türkiye'de ihracat yapan 48 bin 652 firmanın yaklaşık 23 bininin toplam 100 bin doların altında, 25 bine yakın firmanın ise 100 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 39,9'unun ise sadece 108 firma tarafından yapıldığına dikkat çekti.

100 bin dolar altında ihracat yapanların büyük bölümünün tek bir ülkeye ihracat yaptığını ve ikinci yıl tekrar ihracat yapmadığını, 5'ten fazla ülkeye yapanların ise sürekli ihracatçı konumuna geldiğine işaret eden Çağlayan, "Bizim yeni stratejimiz çerçevesinde yapacağımız bir çalışma da ihracatçı sayısının artırılması" diye konuştu.

Strateji çerçevesinde "ihracat koçluğu" diye bir programı da başlattıklarını ifade eden Çağalayan, "Sadece basketbol koçluğu yapılmaz biliyorsunuz, ihracatta da koçluk yapılabilir. Bu çerçevede DTM ve birliklerimizle beraber önemli çalışmalar yapacağız" dedi.

Elektrikli otomobil konusu

Şu anda dünyada oto konusunda önemli çalışmalar yapıldığını da anlatan Çağlayan, Türkiye'nin de bu yarıştan kopmaması gerektiğini söyledi.

Çağlayan, "Birkaç gün önce İngiltere'deydim. Burada bir İngiliz sanayici burada yapmış olduğu bir kamyonetini bana gösterdi. Direksiyonun başına geçmem için bana çok ısrar etti. Dedim ki (Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca. Sen bunu ne zaman Türkiye'de yaparsın o zaman direksiyonun başına geçer, camlarını da sileriz. Yeter ki siz bunu Türkiye'de yapın.)"

Bu konuda icraata geçme zamanı geldiğini ve konuyu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüştüğünü belirten Çağlayan, EKK'de otomotiv sektörü temsilcilerinin katıldığı bir sunum yapılacağını ve elektrikli oto konusunun ne olduğunu, neler yapılması gerektiğini, altyapısının oluşturulması ve mevzuat düzenlemesi konularının görüşüleceğini bildirdi.

"Vergi indirimi söz konusu değil"

Otomotiv sektöründe bu yıl bir KDV, ÖTV veya hurda indirimi düşüncesi olup olmadığı yönündeki sorular üzerine Çağlayan, şu anda gündemde böyle bir konunun olmadığını söyledi.

Küresel ekonomi kriz nedeniyle hem piyasanın canlı tutulması, hem de istihdamın azaltılmaması noktasında geçen yıl sektörde KDV ve ÖTV indirimi teşviki yönünde bir uygulama yapıldığını hatırlatan Çağlayan, "Ama şunu ifade edeyim; bildiğiniz gibi bizim teşvik sistemimiz 2009-2010 yılını kapsayan bir teşvik sistemiydi. Bu yılın sonunda mevcut teşvik sistemimiz bitecek. TÜİK'in yapacağı ve bu yıl sonuna kadar bitireceği çalışmalarla, gerek iller, gerek bölgeler bazında yapacağı gelişmişlik endeksleri rakamlarıyla beraber yeni bir teşvik sistemine geçilecek 2011 itibariyle" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir