Otomotivde yeni bir ÖTV artışı yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, hafif ticari araç veya diğer 1600 CC'nin altındaki araçlarla ilgili yeni bir ÖTV artışının gündemlerinde bulunmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hafif ticari araç ve 1600 CC'nin altındaki araçlarla ilgili yeni bir ÖTV artışının şu anda gündemlerinde olmadığını bildirdi.

Türkiye'deki otomotiv sektörüne ve yerli otomobile ilişkin bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Ergün, Türkiye'de üretilen araçların, Türkiye'nin büyüyen iç pazarını tatmin etmediğine işaret ederek, Türkiye'nin yan sanayisinin özellikle Türkiye'de bir marka ve modele ihtiyacı olduğunu söyledi. Yerlilik oranı en yüksek, markası, modeli, tasarımı Türkiye'ye ait bir otomobilin, Türkiye otomobil pazarında tutacağını kaydeden Ergün, Türkiye'de sıfırdan yerli marka otomobil üretmek yerine zor durumda olan yabancı markaların satın alınması yoluyla yerli marka oluşturulması hakkında da, şunları söyledi:

"Türkiye'de kaç tane Saab görüyorsunuz? İsveç'te markalaşmasını, dünya çapında markalaşmasını oluşturamamış bir markanın satın alınmasının bize çok büyük bir katkısı olacağını ben şahsen düşünmüyorum yani."

"Hafif ticari araçlarda yeni ÖTV artışı gündemimizde değil"

Nihat Ergün, hükümetin geçen hafta aldığı 1600 cc üzeri otomobillerle, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"ÖTV'nin artırıldığı alanlara baktığımız zaman ağırlıklı olarak, 'sigarayı bırak, alkolü az iç, lüks arabaya binme'... Yani ÖTV'nin artırılmasını özetleyen cümle bunlardır. Hafif ticari araçların ÖTV'sinde de yüzde 50'lik bir artış oldu, yüzde 10 iken yüzde 15'e çıkartıldı, hafif ticari araçlarla ilgili olan bu artış, cari açığın azaltılmasıyla ilgili bir konu değildi. Hafif ticari araçlarla, binek araçlar arasındaki vergi farkını biraz azaltmaya dönük bir adımdı. Yani bu adım tam olarak bu işe yarar mı onu tartışmak lazım belki.

Türkiye hafif ticari araç üretiminde bir üs konumuna gelmiştir. Ve belki başkaca yatırımlar da hafif ticari araçta Türkiye'nin rekabet avantajı olan, rekabet üstünlüğü olan bir konu haline geldiği için buraya gelebilecektir. Bunun önemli nedenlerinden birisi de hafif ticari araçta iç pazarda vergi avantajına sahip olması ki, bütün bunlar o sektörde o alandaki gelişmeye de katkı sağlamıştır bunu görüyoruz. Yani arzu edilen neticeyi sağlayıp sağlamayacağına bakılarak bu konunun gözden geçirilmesi mümkün olabilir. Ama bizim hafif ticari araç veya diğer 1600 CC'nin altındaki araçlarla ilgili yeni bir ÖTV artışı şu anda gündemimizde yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir