Böke'den OVP eleştirisi
CHP'li Böke, hükümet tarafından dün açıklanan OVP'yi eleştirerek, "Hem hedeflerin hem de politikasızlığın iflası ortaya konuyor" dedi.
CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'ı (OVP) eleştirdi.
Böke, "OVP’yle hem hedeflerin hem de politikasızlığın iflası ortaya konuyor. Bu OVP, AKP’nin Türkiye’nin ekonomisini yönetemediğinin itiraf metni olmaya adaydır" ifadesini kullandı.
Genel Başkan Yardımcısı Böke’nin açıklaması şöyle:
"Mehmet Şimşek, Başbakan ile beraber salı günü yaptıkları basın toplantısında, perşembe günü, yani bugün, Orta Vadeli Programın metninin Resmi Gazete’de açıklanacağını duyurmuştu. Ancak OVP, açıklandığı şekilde bugünün Resmi Gazete‘sinde yayınlanmadı. Türkiye ekonomisinin parçası olan tüm finansal ve ekonomik aktörlere yön gösterici olması gereken bir programın yayınlanacağı tarihi dahi tutturamayanların OVP’nin makroekonomik öngörülerini tutturmak çok gerçekçi değil maalesef.
Salı günü aceleyle yapılan basın açıklamasının amacının hukuken OVP’nin yayınlanma tarihinde yaşanan gecikmelere dair eleştirileri engellemek olduğu anlaşılıyor. 5018 sayılı kanun orta vadeli programın Bakanlar Kurulu tarafından en geç eylül ayının ilk haftasının sonuna kadar kabul edilmesi gerekliliğine işaret ediyor. Ama hukuku ayaklar altına alan AKP iktidarı OVP’leri de asla bu yasal takvime uygun yapmamak konusundaki ısrarını sürdürüyor. Salı günü aceleyle yapılmış üstünkörü bir basın toplantısı ve orada basınla paylaşılan özet tablolar hükümetin bu eksikliğini ortaya koymamızı engelleyemez. Ekonomi yönetimi ciddiyet ister. 2017 yılı için bütçe hazırlayan, üretim ve yatırım planları yapan vatandaşlara yol göstermesi gereken OVP’yi ortaya koyamayan AKP iktidarı piyasalara yol gösterici olma becerisini de tamamen sıfırlamış durumdadır.
'Tüm vatandaşlarımız daha da fakirleşecek'
Hükümet tarafından açıklanan OVP, açıkça AKP’nin Türkiye’ye ödettiği ekonomik bedellerin itirafıdır. OVP’nin söylediği şudur: Türkiye ekonomisi küçülecek. İşsizlik artacak. Enflasyon daha da yükselecek. Cari açık artacak, Türkiye uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının iki dudağı arasına sıkışmaya devam edecek. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolarlara çıktığı küresel ortamı bulamayacağı için bu günden sonra daha da zorlanacak. Tüm vatandaşlarımız daha da fakirleşecek. Gelir dağılımındaki bozulma artarak devam edecek.
'İtiraf metni olmaya aday'
Henüz detayı Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için ortaya konacak yol haritasına dair bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Ancak basınla paylaşılan makroekonomik büyüklükler tablosu karşılaşacağımız yol haritasının da güvenirliğini şimdiden zedeliyor. Bu tablolar AKP’nin 14 yıllık iktidarının sonucunda Türkiye ekonomisinin karaya oturmuş bir gemi olduğunun altını çiziyor. Hükümetin görevi Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkartacak yol haritasını ortaya koymak ve uygulamaktır. Ama maalesef AKP hükümeti bunun yerine vitrin süslemesi niteliğinde kur tahminleri yapılmasını ekonomi yönetimi olarak gördüğünü de itiraf etmiştir. Şimdi OVP’yle hem hedeflerin hem de politikasızlığın iflası ortaya konuyor. Bu OVP, AKP’nin Türkiye’nin ekonomisini yönetemediğinin itiraf metni olmaya adaydır.
Hükümet, 2012 yılı sonunda Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için bazı ekonomik hedefler açıklamıştı. Biz o dönemde de AKP’nin ekonomi anlayışıyla bu hedeflerin hayal olduğunu söylemiştik. O zaman da, bugün de, hayallerin gerçek hedeflere dönüşmesinin tek yolunun reform yapma iradesini ortaya koyacak bir yönetim olduğunu vurgulamıştık. Bu hedefleri de gerçeğe dönüştürmenin tek yolu reformları yapmaktır, yalnızca hamasi ve gerçekten uzak konuşmalar yapmak değil. Hedeflere ancak günü kurtarma politikalarıyla değil, gerçekçi, samimi reform adımlarıyla ulaşılabilir. AKP Hükümeti, bugünden Cumhuriyetin 100. yılını mutlu, refah içinde, gelişmiş bir ülke olarak kutlama şansını da tüm vatandaşlarımızın elinden çalmıştır.
'Yayımlanmadan geçerliliğini yitirmiş gözüküyor'
Ülkeyi yönetebilme kapasitesi her şeyden önce ülkeye yön gösterecek programları ciddiye almakla başlar. Biz OVP’yi ciddiye aldığımız için detaylı değerlendirmesini Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yapacağız. Ancak açıklanan ön bilgiler yayınlanma tarihindeki ciddiyetsizliğin rakamlara da yansıdığını gösteriyor. 2016 için öngörülen yüzde 3,2’lük büyüme oranının gerçekleşebilmesi için üçüncü ve dördüncü çeyrek büyümelerinin yüzde 2’nin üzerinde olması gerekiyor. Oysa reel sektör verileri burada risklere işaret ediyor. Yapılan kur varsayımı bu hafta yaşanan gelişmeler ışığında daha OVP Resmi Gazete'de yayımlanmadan geçerliliğini yitirmiş gözüküyor. Kamu öncülü talep temelli bir büyüme üzerine inşa edildiği açık büyüme öngörüsü ile enflasyon hedefinin tutarlılığını sağlayacak para politikasının ne olacağı konusunun detayının da Resmi Gazete'de yayınlanacağını umuyoruz."