OYAK davasında 2 tahliye

OYAK davası olarak bilinen "Danıştay saldırısının delillerinin karartılması" davasında Mahkeme heyeti, 2 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı" iddiasına ilişkin eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri (SGS) Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davada, 2 tutuklu sanık tahliye edildi.
 
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Orhan Çoban, eski OYAK Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, eski OYAK Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş ile 6 tutuksuz sanık katıldı.
 
Duruşmada tanıklık yapan emekli asker Zahit Engin, "Ergenekon" davasında da tanık olarak dinlenildiğini belirterek, "Bana emniyette 'Siz yaptığınız telefon görüşmelerinde Danıştay saldırısının Ergenekon işi olduğunu söylüyorsunuz. Bunu nereden biliyorsunuz?' diye sordular. Ben de Alparslan Arslan ile Veli Küçük arasındaki bağlantıyı söyledim. Mesela Yeşil bana Orhan Çoban ile Kaşif Kozinoğlu'nun özel kuvvetlere çalıştığını söyledi. Mehmet Eymür'ü de yıllardan beri tanırım. Eymür de 'Orhan Çoban özel kuvvetler elemanı' dedi. Danıştay binasındaki kamera kayıtlarına da OYAK güvenlik bakıyordu. O gün kameraların çalışmaması beni bu yoruma götürdü. Bu benim öngörüm, teşhisim" diye konuştu.
Engin, sanık avukatının, "Jandarma istihbaratçısı olarak Ergenekon ile ilgili bir rapor hazırlayıp üstlerinize sundunuz mu veya sizin altınızda çalışanlar size bir rapor sundu mu?" sorusuna, "Somut bir şey bulabilseydim belki bir rapor yazabilirdim, o da belki. Bana da bu konuda bir rapor gelmedi. O günlerde kimse buna cesaret edemezdi. Canına mı susadı? Bugün belki cesaret edilebilir" dedi.
 
Mahkeme Başkanı: "Arkamızda Türk milleti var"
Sanık Mustafa Tarık Özyılmaz'ın avukatı Hakan Kızılarslan, tanık Zahit Engin'in ifadelerine tepki göstererek, "Zahit Engin'i iyi tanırım. 'Görgüye dayalı bilgim yok' diyor. Herkese kendini dinlettirebilir ama burada size dinlettiremez. Mahkeme tanığın şov yapmasına izin veriyor. Buradaki kararlarınızdan (mahkeme heyeti) dolayı ileride yargılanabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
 
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ali Alçık, "Tanıklar duyuma dayalı da konuşsa dinlenir. Bu mahkemenin takdiridir. Kişiliğimizden endişemiz yok. Mahkeme heyetinin ileride yargılanacağına dair tehdit vari konuşamazsınız. Arkamızda Türk milleti var. Mahkemenin kimseyle inatlaştığı doğru değildir" diye konuştu.
 
Sanık avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Verilen aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yavuz Selim Kavaklıoğlu ve Mustafa Tarık Özyılmaz'ın, "tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak" tahliyelerine karar verdi.
 
Tutuklu sanıklar Orhan Çoban ve Barış Demirtaş'ın kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, suç tarihinde Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak'ın kullandığı ve muhafaza edildiği belirtilen bilgisayar hard diskinin aslının veya usulüne uygun alınan imajının ilgili kurumdan istenmesini kararlaştırdı.
 
Dosyadaki tüm bilirkişi raporları eklenip, TÜBİTAK'a yazı yazılarak, detaylı rapor istenmesine karar veren heyet, raporun, TÜBİTAK tarafından daha önce mahkemeye sunulan rapordaki görevliler dışındaki bilirkişiler tarafından hazırlanmasının talep edilmesine hükmetti.
Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.