Oynaklık arttı

Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta önce doların değer kazanması daha sonra ise yaşanan terör saldırıları nedeniyle Türk varlıkları satış baskısı altında kaldı. Dolar/TL paritesi 2,75 civarına çıkarken, borsada da haftalık kayıp yüzde 5 civarı oldu. Borsa İstanbul (BIST) Bankacılık Endeksi, Mart 2014’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Türkiye 5 yıllık CDS spreadleri de bu hafta sert şekilde yükselerek 225 seviyesine çıktı.

Öte yandan, birkaç haftadır dikkat çektiğimiz, doların tekrar değer kazanması ve volatilitelerin yükselme eğiliminin de gerçekleşmeye başladığını görüyoruz. Örneğin, geçen haftaki: “Özellikle emtialarda gördüğümüz satış baskısının diğer piyasalardaki volatiliteleri henüz etkilemediğini görüyoruz. Dün altın ve gümüşte gördüğümüz, öncesinde petrolde başlayan ve devam eden satış baskısına rağmen G10 döviz (implied) volatilite göstergelerinin, İsviçre merkez bankasının EUR/CHF taban uygulamasını kaldırmak zorunda olduğundan beri en düşük seviyelere gerilemiş olması ilginç. Her nekadar bunun sebebi Yunanistan sonrası rahatlama olarak açıklanabilinir olsa da, doların güçlenme eğiliminde olduğu bir dönemde volatilitelerin uzun süre bu kadar düşük kalması bizce çok olası değil” değerlendirmemizin bu anlamda doğrulandığını görüyoruz.
Nitekim, Cuma günü volatilite endeksi Vix geçtiğimiz Cuma günü yüzde 8.7 oranında yükseldi. ABD borsaları satış baskısı altında kalırken, Çin borsaları da önemli bir düşüş gördü.

ABD doları endeksi (DXY) 97’ye gerilemesine ragmen, dolar özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ciddi değer kazandı. Örneğin USD/BRL paritesi rekor seviyeleri gördü. Şu ana kadar ise bu EUR/ USD’yi etkilemedi. Bizce etkilenecek bir sonraki halkanın EUR/USD paritesi olması mümkün.