Özal döneminde de aynısı yapıldı

Meclis Başkanı Çiçek, vekil maaşlarındaki düzenlemeyi "Bu düzenleme ilk defa yapılmadı, daha önce Özal döneminde de yapıldı" diyerek savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
ANKARA - TBMM Başkanı Çiçek, milletvekili emekli maaşlarında yapılan düzenlemenin yanlış olduğu kanaatini taşımadığını söyledi.
Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle HAK-İŞ'e yaptığı ziyarette, milletvekili emekli maaşlarında yapılan düzenlemeye ilişkin soruları yanıtladı.
Bu konuyla ilgili düzenlemenin ilk defa yapılmadığını belirten Çiçek, daha önce Turgut Özal döneminde de yapıldığını söyledi.
Düzenlemenin ihtiyaçtan kaynaklandığının altını çizen Çiçek, farklı farklı zamanlarda düzenlemeler yapıldığı için maaşlarda eşitlik, adalet anlamında sıkıntılar olduğunu dile getirdi.
Bunun bir ihtiyaçtan kaynaklandığı ve böyle bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Kimsenin kendi başına yaptığı bir iş değildir. Mecliste belki 550 milletvekilimiz yoktu, ama ilgililerin hepsinin yetkisi, bilgisi ve belirli ölçüde de desteği ve katkısıyla bu yasa çıkarıldı. Şimdi tribünlere karşı böyle söyleniyor" dedi. 
Öte yandan TV 8'te "Erkan Tan ile Başkentten" programına katılan Çiçek,vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. 
Görev süresine Meclis karar veremezse YSK kural değiştirir
Cumhurbaşkanı'nın görev süresin bugünkü Anayasadan kaynaklanan bir problem olduğunu ifade eden Çiçek, konuyla ilgili şunları ifade etti:
"Bu problemi bizim çözmemiz lazım. Bu problemi çözecek yer TBMM'dir. Çünkü bir ülkede kuralı yasama meclisi koyar. Belli ki kuralın yorumunda bir sıkıntı var, 7 yıl mı 5 yıl mı? Bu konuda bir yasa var mecliste. İsterseniz 5, isterseniz başkası 7 yıl desin, hangisi olacaksa da olsun, cumhurbaşkanı seçim usullerini çıkarmamız lazım. Bu kanun gündeme geldiğinde konu tartışılır veya başka türlü tartışılır. Kuralı burası koyar, koymalıdır. Böylesine önemli bir seçimi yoruma bırakamayız. Uzun süre tartışma konusu da yapmamız da doğru değil. Meclis buna kararını verir, diğer organlar da bunu uygular. Diyelim mi burası karar vermedi, aylarca tartıştık duruk. O zaman seçimlerde yetkili organ YSK'dır. O da yorum yoluyla, içtihatla bir kural geliştirir, uygulama yapar. Benim tercihim, Meclis nereye koyacaksa bu düzenlemeyi, kendisinin bileceği iş, kuralı buraya koymalı. Cumhurbaşkanlığı gibi bir makamın seçimini yoruma bırakmamalıyız. "
Asala başlattı, PKK'ya devretti
Türkiye'nin gelecek dönemde hem asılsız soykırım iddiaları hem de terör konusunda meşgul edileceğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:
"Türkiye unuttu. Şehit edilmiş 3 Dışişleri diplomatının ismini sayın deseler sayamayız. Unuttuk bunları. Kim öldürdü, kim katletti bunları? Paris'te kararın alındığı gün, Asala örgütü tarafından turizm müşavirimizin hayatına son verilmişti. Önce Asala başladı terör meselesine, arkasından bu işi PKK'ya devretti. İddia ediyorum, PKK ile Asala arasında yakın bağ var. O zaman bu işte Türkiye'yi karıştırmaya çalıştılar, şimdi PKK yol ve yöntemiyle. Önümüzdeki yıllar sözde soykırım iddiaları ve terör meselesi -ikiz kardeş bunlar- Türkiye'yi meşgul edecek. Biraz daha dikkat etmemiz lazım."
Çiçek, "PKK ile arasına mesafe koyamayan milletvekillerini niye o çatı altında tutuyorsunuz?" sorusuna karşılık, "Milletin seçtiği insanlar olarak biz burada bakarız. Bir Seçim Kanunu var, seçim yapılmış, millet kimi seçtiyse biz onlarla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Türkiye'nin bir anayasası, seçim kanunu var. İşlerimizi Anayasa, yasalar çerçevesinde yapmaya mecburuz. Vatandaşlarımız arasında ayırım yapmayı doğru bulmam. Beni de seçen bu ülkenin vatandaşı, sizin oy vermediğiniz, vermek istemediğiniz insanları da bu ülkenin vatandaşları tarafından seçilmişlerdir" karşılığını verdi.
Yeni anayasa
Çiçek, bir soru üzerine, yeni anayasa konusunda partiler hakkında bir önyargı oluşturulmasını doğru bulmadığını belirtti. "Biz yaptığımız işi şeffaf yapıyoruz. Kimin ne dediği, nerede durduğu kamuoyu önünde cereyan edeceği için önyargı veya görüşlerle değerlendirme yapmayalım. Süreci yakinen takip edelim. Komisyondaki arkadaşlar parti tüzel kişilikleri adına orada bulunuyor. Şu ana kadar da biz uyum içinde, samimi ortamda çalışmalarımızı sürdürdük" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir